16 kwietnia 2012

ZUPA KREM JARZYNOWA Z PIANKĄ


Szybka zupa dla całej rodziny. Można podać ze zrumienionym boczkiem lub pancettą. Do zupy pasują również grzanki z serem pleśniowym. Jeżeli do każdego dania dodajecie czosnek tu również możecie wycisnąć ząbek do smaku.
Zdecydowanie polecamy przygotowanie kremu jarzynowego na rozpoczęcie wiosny, mimo że za oknem klimaty jesienne. 





Składniki: 
- ¼ główki kalafiora
- ½ pora
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 100 g boczku lub plastry pancetty
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 3-4 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól i biały pieprz do smaku
- rzeżucha do dekoracji



Przygotowanie: 
1. Jarzyny obrać, umyć i pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, zalać wodą tak aby zakryć jarzyny. Gotować do miękkości, uważając aby nie rozgotować. Ugotowane jarzyny zmiksować na krem blenderem.

2. W miseczce wymieszać jogurt z żółtkiem, mieszając dodać 3 łyżki gorącego kremu. Kiedy jogurt z żółtkiem będzie zagrzany (ogrzewamy aby po wlaniu do gorącego kremu, jogurt się nie zważył) wlać do kremu. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, nie gotować. Dodać oliwę z oliwek, doprawić do smaku solą i białym pieprzem.

3. Boczek pokroić w kostkę lub cienkie paski i podsmażyć na patelni.

4. Białko ubić ze szczyptą soli.

5. Gotowy krem nałożyć do miseczek, posypać podsmażonym boczkiem, udekorować łyżeczką ubitego białka i rzeżuchą.



3 komentarze:

  1. cudne to rozpoczęcie wiosny . uwielbiam zupy krem!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bym pewnie dodala, bo czosnkowe ze mnie dziewcze :) Pieknie wyglada ta zupa.

    OdpowiedzUsuń
  3. mam ostatnio fazę na zupy. Bardzo fajna propozycja. Z lenistwa, to podaruje sobie tylko to białko.
    Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...