6 marca 2012

ZUPA CEBULOWA Z SZYNKĄ


Rozgrzewająca i syta zupa na ostatnie dni zimy.

Zupę przygotowałyśmy na bazie mięsa, można je pominąć i zamiast wody dodać bulion warzywny. A grzanki posypać np. serem pleśniowym zamiast żółtym (np. ementaler). Kiedy zupa była już gotowa zmiksowałyśmy ją lekko blenderem, przez co zrobiła się troszkę gęstsza.

Polecamy inny przepis na zupę cebulową Cebulowa.







Składniki: - 400 g cebuli
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 250 g szynki
- 1 ząbek czosnku
- 8 kromek białego pieczywa
- 50 g startego żółtego sera
- oliwa
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku


Przygotowanie: 
1. Cebule obrać, przepołowić, opłukać i pokroić w cienkie półkrążki.

2. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso. Dodać cebulę i smażyć ok 10 minut, cały czas mieszając, uważając aby się nie zrumieniła.

3. Wlać wino i 3 szklanki wody, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 30 minut na małym ogniu.

4. Czosnek obrać, wycisnąć i wymieszać z 1 łyżką oliwy. Kromki pieczywa posmarować oliwą z czosnkiem, podpiec w piekarniku w temperaturze 180ºC, przez około 10 minut. Pod koniec pieczenia posypać kromki startym serem i piec jeszcze chwilę, aż ser się roztopi.

5. Zupę podawać w miseczkach z dodatkiem grzanek.





2 komentarze:

  1. U was nawet tak niefotogeniczna rzecz jak zupa cebulowa wyglada bosko :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupę cebulową mmm :) Z grzankami oczywiście!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...