Zupa cebulowa z dodatkiem mięsa, wina i posypana tymiankiem. Jest pożywna, smaczna i rozgrzewająca. Przyrządza się ją szybko i nie wymaga dużo pracy. Można przygotować dzień wcześniej i przechowywać około 3 dni.
Przyrządza się ją na wiele sposobów np. jako krem, bez dodatku mięsa. Nasza jest bardziej treściwa, co nie oznacza ciężka.
Najlepiej użyć cebuli żółtej, najostrzejszej.
O walorach zdrowotnych cebuli wszyscy wiedzą. Warto jeść ją na surowo, jako dodatek do kanapek i sałatek oraz dodawać do potraw duszonych. A sok z cebuli jest znakomity na przeziębienia i katar.
Na pewno przyrządzacie zupę cebulową na różne sposoby. Napiszcie co dodajecie i jak ją gotujecie. Wspólnie ugotujemy cebulową! :)
Przyrządza się ją na wiele sposobów np. jako krem, bez dodatku mięsa. Nasza jest bardziej treściwa, co nie oznacza ciężka.
Najlepiej użyć cebuli żółtej, najostrzejszej.
O walorach zdrowotnych cebuli wszyscy wiedzą. Warto jeść ją na surowo, jako dodatek do kanapek i sałatek oraz dodawać do potraw duszonych. A sok z cebuli jest znakomity na przeziębienia i katar.
Na pewno przyrządzacie zupę cebulową na różne sposoby. Napiszcie co dodajecie i jak ją gotujecie. Wspólnie ugotujemy cebulową! :)
- ok. 250g wieprzowiny
- 800 g cebuli
- 800g ziemniaków (pokrojonych w kostkę)
- 2 łyżki suszonego tymianku
- 3 liście laurowe
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka bulionu drobiowego
- sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
1. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Do dużego garnka wlać olej i rozgrzać. Wrzucić cebulę i dusić ok. 10 minut. Mieszając od czasu do czasu, trzeba uważać aby nie zbrązowiała.
2. Po 10 minutach, do cebuli wlać 1¼ l wody, wino, bulion i wrzucić ziemniaki. Mięso umyć i pokroić w 2-3 cm kostkę, razem z liśćmi laurowymi dodać do zupy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok. 40 minut.
3. Na koniec doprawić solą, pieprzem i cukrem.
czegos takiego jeszcze nie jadlam! ech, musi taka zupa dawac czadu...
OdpowiedzUsuńDo tej pory każda wersja cebulowej mi smakowała więc chętnie wypróbuje i Twoją:)
OdpowiedzUsuńCzupakabra ma rację. Dosłownie:))
OdpowiedzUsuńWygląda tak jak powinna, smacznie i sycąco. Chociaż nie jestem fanką mięsa w zupie. Ale z pewnością wystarczy na suty posiłek zimowy:) "Pozdrawiam, dziewczyny!
OdpowiedzUsuńJa robię zawsze krem cebulowy, ale taka zupka z ziemniaczkami na pewno też jest dobra. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
oj, kusicie takimi smakami, ze musze w koncu zrobic sobie zupke cebulowa:)
OdpowiedzUsuńCudownie treściwa! Ja przygotowuję cebulową... czysto cebulową. Jedynym, co zaburza jej smak, jest grzanka z roztopionym serem. Pysznie! O, tutaj:
OdpowiedzUsuńhttp://cynamonioliwka.blogspot.com/2010/11/aromatyczna-zupa-cebulowa-i-miliony.html
Wasza wersja jednak bardzo mnie ciekawi.
Pozdrawiam! :)
Uwielbiam cebule i w sumie dziwie się, że jeszcze nie jadłam podobnej zupy. Czas to zmienić, bo nabrałam apetytu przez Wasze śliczne zdjęcia :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCzupakabro
OdpowiedzUsuńOjjj daje czadu, daje :)
wiosenka27
Zachęcamy :)
li
DZIĘKI :)
Atria C.
My za to jesteśmy mięsożercami :)
mopswkuchni
My również często robimy krem, nie tylko z cebuli, ale od czasu do czasu robimy też i takie :)
aga
no pewnie i nie koniecznie taką ;)
Zaytoon
O tak, taką to my też bardzo lubimy, żółty ser, grzaneczki i czysta cebulowa :)
No tak nasza jest wersja jest inna. Może dlatego, że wciąż próbujemy nowego...
Mm_ajka
Czasami tak bywa :) Ale z to jesz inne i smaczniejsze rzeczy :)
DZIEWCZYNY
dziękujemy i pozdrawiamy jak zawsze :)
mniam,
OdpowiedzUsuńzupka;)
yeezy
OdpowiedzUsuńjordan shoes
off white jordan 1
supreme shirts
jordan 1 off white
kyrie 5 spongebob
supreme hoodie
golden goose
off-white
longchamp outlet