25 stycznia 2011

CEBULOWA




Zupa cebulowa z dodatkiem mięsa, wina i posypana tymiankiem. Jest pożywna, smaczna i rozgrzewająca. Przyrządza się ją szybko i nie wymaga dużo pracy. Można przygotować dzień wcześniej i przechowywać około 3 dni.

Przyrządza się ją na wiele sposobów np. jako krem, bez dodatku mięsa. Nasza jest bardziej treściwa, co nie oznacza ciężka.

Najlepiej użyć cebuli żółtej, najostrzejszej.
O walorach zdrowotnych cebuli wszyscy wiedzą. Warto jeść ją na surowo, jako dodatek do kanapek i sałatek oraz dodawać do potraw duszonych. A sok z cebuli jest znakomity na przeziębienia i katar.

Na pewno przyrządzacie zupę cebulową na różne sposoby. Napiszcie co dodajecie i jak ją gotujecie. Wspólnie ugotujemy cebulową! :) 







Składniki: 


- ok. 250g wieprzowiny
- 800 g cebuli
- 800g ziemniaków (pokrojonych w kostkę)
- 2 łyżki suszonego tymianku
- 3 liście laurowe
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka bulionu drobiowego
- sól, pieprz i cukier do smaku




Przygotowanie: 

1. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Do dużego garnka wlać olej i rozgrzać. Wrzucić cebulę i dusić ok. 10 minut. Mieszając od czasu do czasu, trzeba uważać aby nie zbrązowiała.

2. Po 10 minutach, do cebuli wlać 1¼ l wody, wino, bulion i wrzucić ziemniaki. Mięso umyć i pokroić w 2-3 cm kostkę, razem z liśćmi laurowymi dodać do zupy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok. 40 minut.

3. Na koniec doprawić solą, pieprzem i cukrem.








11 komentarzy:

  1. czegos takiego jeszcze nie jadlam! ech, musi taka zupa dawac czadu...

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tej pory każda wersja cebulowej mi smakowała więc chętnie wypróbuje i Twoją:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czupakabra ma rację. Dosłownie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak jak powinna, smacznie i sycąco. Chociaż nie jestem fanką mięsa w zupie. Ale z pewnością wystarczy na suty posiłek zimowy:) "Pozdrawiam, dziewczyny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robię zawsze krem cebulowy, ale taka zupka z ziemniaczkami na pewno też jest dobra. Pozdrawiam
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  6. oj, kusicie takimi smakami, ze musze w koncu zrobic sobie zupke cebulowa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudownie treściwa! Ja przygotowuję cebulową... czysto cebulową. Jedynym, co zaburza jej smak, jest grzanka z roztopionym serem. Pysznie! O, tutaj:

    http://cynamonioliwka.blogspot.com/2010/11/aromatyczna-zupa-cebulowa-i-miliony.html

    Wasza wersja jednak bardzo mnie ciekawi.

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam cebule i w sumie dziwie się, że jeszcze nie jadłam podobnej zupy. Czas to zmienić, bo nabrałam apetytu przez Wasze śliczne zdjęcia :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czupakabro
    Ojjj daje czadu, daje :)

    wiosenka27
    Zachęcamy :)

    li
    DZIĘKI :)

    Atria C.
    My za to jesteśmy mięsożercami :)

    mopswkuchni
    My również często robimy krem, nie tylko z cebuli, ale od czasu do czasu robimy też i takie :)

    aga
    no pewnie i nie koniecznie taką ;)

    Zaytoon
    O tak, taką to my też bardzo lubimy, żółty ser, grzaneczki i czysta cebulowa :)
    No tak nasza jest wersja jest inna. Może dlatego, że wciąż próbujemy nowego...

    Mm_ajka
    Czasami tak bywa :) Ale z to jesz inne i smaczniejsze rzeczy :)

    DZIEWCZYNY
    dziękujemy i pozdrawiamy jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...