Nasza wersja ciasta z kako wygląda tak, że do gotowego ciasta, wylanego do foremki dodajemy dwie lub trzy łyżeczki kako i delikatnie mieszamy. Po upieczeniu, za każdym razem powstają ciekawe wzorki.
Idealne dla tych co w ostatniej chwili chcą mieć ciasto do kawy :-)
Dzisiaj również i nam przyszła nagła ochota na szybkie i smaczne ciasto :-)
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 250 g margaryny lub masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 pomarańcze
Kruszonka:
- 7 łyżek mąki
- 4 łyżeczki cukru
- 75g margaryny
Przygotowanie:
1. Blachę o średnicy 23 cm wysmarować masłem.
2. Pomarańcze obrać, usunąć pestki i pokroić w plastry.
3. Piekarnik nagrzać do 180ºC.
4. Oddzielić żółtka od białek. Do garnuszka włożyć margarynę i roztopić. W misce lub mikserze ubić białka, dodając cukier. Doda żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gorącą roztopioną margarynę.
5. Gotową masę przelać do blachy na wierzchu położyć plastry pomarańczy, delikatnie przyciskając.
6. Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić rękami w misce, aż powstaną grudki. Posypać nimi ciasto i wstawić do piekarnika na 45-60 minut. Sprawdzając patyczkiem czy ciasto nie wyschło.
Przepis jest genialny! Zrobiłam w wersji z pomarańczami i z owocami leśnymi - znajomi zajadali się, aż prawie popękali. ;]
OdpowiedzUsuńPrzepis genialny! Razi tylko to, że jest "najbardziej proste" :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!