Ładowanie...

1 marca 2012

CIASTO Z POMARAŃCZĄ


Najbardziej proste, szybkie i niezawodne ciasto o każdej porze roku. Latem możecie wykorzystać owoce sezonowe. Zimą dodajemy owoce mrożone, z puszki lub tak jak dziś pomarańcze. Ciasto można posypać kruszonką, można dodać kako lub czekoladę.

Nasza wersja ciasta z kako wygląda tak, że do gotowego ciasta, wylanego do foremki dodajemy dwie lub trzy łyżeczki kako i delikatnie mieszamy. Po upieczeniu, za każdym razem powstają ciekawe wzorki.

Idealne dla tych co w ostatniej chwili chcą mieć ciasto do kawy :-)

Dzisiaj również i nam przyszła nagła ochota na szybkie i smaczne ciasto :-)









Składniki: 
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 250 g margaryny lub masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 pomarańcze



Kruszonka: 

- 7 łyżek mąki
- 4 łyżeczki cukru
- 75g margaryny



Przygotowanie: 


1. Blachę o średnicy 23 cm wysmarować masłem.

2. Pomarańcze obrać, usunąć pestki i pokroić w plastry.

3. Piekarnik nagrzać do 180ºC.

4. Oddzielić żółtka od białek. Do garnuszka włożyć margarynę i roztopić. W misce lub mikserze ubić białka, dodając cukier. Doda żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gorącą roztopioną margarynę.

5. Gotową masę przelać do blachy na wierzchu położyć plastry pomarańczy, delikatnie przyciskając.

6. Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić rękami w misce, aż powstaną grudki. Posypać nimi ciasto i wstawić do piekarnika na 45-60 minut. Sprawdzając patyczkiem czy ciasto nie wyschło.








1 komentarz:

  1. Przepis jest genialny! Zrobiłam w wersji z pomarańczami i z owocami leśnymi - znajomi zajadali się, aż prawie popękali. ;]

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...