16 marca 2012

POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE


Ciasteczka, znane wszystkim, same dekorują się w piekarniku. Warstwa cukru pudru pęka pod wpływem temperatury, uwalniając aromatyczne wnętrze. Mieszając gorzką czekoladę do pieczenia z czekoladą deserową, uzyskujemy bardzo intensywny czekoladowy smak, wzbogacony nutą kawową. Robimy je bardzo często, są łatwe i szybkie w przygotowaniu.




Składniki (na 32 ciasteczka): 
- 4 łyżki (60g) masła o temperaturze pokojowej
- 125g posiekanej gorzkiej czekolady
- 60g posiekanej czekolady deserowej
- 2 szklanki (315g) mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 4 duże jajka
- 2 szklanki (500g) cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczonej w 2 łyżeczkach wody (opcjonalnie)
- ½ szklanki (60g) cukru pudru, przesianego



Przygotowanie: 

1. Wykładamy dwie blachy pergaminem.

2. W szklanej lub metalowej misce wymieszać masło z obiema czekoladami (ustawić na rondlu z wrzącą wodą tak, żeby miska nie dotykała wody) od czasu do czasu wymieszać na gładka masę i odstawić do ostygnięcia.

3. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

4. W kolejnej misce mikserem na średnich obrotach przez 2 minuty ubić jajka z cukrem na jasno żółty kolor .

5. Dodać czekoladę z masłem, wanilię i rozpuszczoną kawę, a następnie ubić, by składniki się połączyły.

6. Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ubijamy na niskich obrotach, aż połączy się z masą. Tak przygotowane ciasto przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny, stężało.

7. Piekarnik nagrzać do temperatury 165C.

8. Wsypujemy cukier puder do niewielkiej, płytkiej miseczki. Nabieramy łyżeczkę ciasta, formujemy w dłoniach kulkę i obtaczamy ją w cukrze pudrze, układamy ją na przygotowanej blasze co 6 cm.

9. Piec jedną blachę, aż ciasteczka podrosną, popękają i stwardnieją. Sprawdzamy po 13 minutach, jeśli są surowe ponownie sprawdzamy po upływie 1 minuty.

10. Studzimy ciasteczka przez 5 minut na blasze i pczekładamy na metalową kratę do całkowitego ostygnięcia.

UWAGA: ciasteczka szczelnie zamknięte mogą być przechowywane przez 3 dni w temperaturze pokojowej   







5 komentarzy:

  1. Wyglądają fantastycznie :)
    Dziękuję za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczkowa ze mnie potworzyca :) uwielbiam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Przymierzam się i przymierzam do tych ciastek, czas wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam ochotę na te ciasteczka od dawna, dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jej, ale superaśne! :D

    Czy już zapraszałam do projektu Czekoladowe Wyznanie? Te ciasteczka byłyby tam mile widziane :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...