Gotowe jajka na grzance zostały polane sosem musztardowym.
Ulubiona u nas roszponka, była dodatkowym składnikiem całego śniadania. Polana oliwą z nasion dyni (przywiezioną z Austrii), która ma bardzo charakterystyczny zapach, orzechowy posmak posmak i piękną zielono brązową barwę.
- 6 kromek tostowego chleba
- 6 jajek
- 60g miękkiego masła
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka octu winnego
Sałata:
- 100g roszponki
- 1 łyżka oliwa z nasion dyni
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
1. Z kromek tostowego chleba wyciąć kółka o średnicy ok. 6-8 cm i podpiec w piekarniku na jasno złoty kolor.
2. Tosty posmarować z jednej strony masłem.
3. Do miseczki wlać oliwę z oliwek, oliwę z pestek dyni, ocet balsamiczny, sól i miód. Całość dokładnie wymieszać.
4. Patelnie posmarować resztą masła, podgrzać i smażyć jajka w okrągłej foremce o średnicy ok 6-8cm. Gdy jajka się zetną zdjąć z patelni i wyjąć z foremek.
5. W czasie smażenia jajek, w miseczce wymieszać na gładką masę majonez, masło, biały pieprz, musztardę, śmietanę i ocet.
6. Na talerzu ułożyć tost posmarowaną stroną do góry, na każdym z nich umieścić sadzone jajko. Polać sosem musztardowym. Listki roszponki ułożyć po drugiej stronie tosta i skropić wcześniej przygotowaną oliwą.
- 60g miękkiego masła
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka octu winnego
Sałata:
- 100g roszponki
- 1 łyżka oliwa z nasion dyni
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
1. Z kromek tostowego chleba wyciąć kółka o średnicy ok. 6-8 cm i podpiec w piekarniku na jasno złoty kolor.
2. Tosty posmarować z jednej strony masłem.
3. Do miseczki wlać oliwę z oliwek, oliwę z pestek dyni, ocet balsamiczny, sól i miód. Całość dokładnie wymieszać.
4. Patelnie posmarować resztą masła, podgrzać i smażyć jajka w okrągłej foremce o średnicy ok 6-8cm. Gdy jajka się zetną zdjąć z patelni i wyjąć z foremek.
5. W czasie smażenia jajek, w miseczce wymieszać na gładką masę majonez, masło, biały pieprz, musztardę, śmietanę i ocet.
6. Na talerzu ułożyć tost posmarowaną stroną do góry, na każdym z nich umieścić sadzone jajko. Polać sosem musztardowym. Listki roszponki ułożyć po drugiej stronie tosta i skropić wcześniej przygotowaną oliwą.
Takie śniadanie ktoś mógłby mi zrobić i podać do łóżka ;)
OdpowiedzUsuńCzasami marzenia się spełniają ;-) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńAch, ten sos... Skusilabym sie na takie sniadanko!
OdpowiedzUsuńIntryguje mnie ten sos :) Musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuń