Zamiast czekolady dodajemy też rodzynki, żurawinę lub suszone wiśnie.
Ciasteczka te są bardzo cienkie i chrupiące. Tak jak tuiles, palmiery czy biscotti są idealne do poobiedniej herbaty. Można je również podać jako przekąskę późnym wieczorem, ze szklanką mleka.
Składniki (na 50-54 ciasteczka):
- 1 szklanka (90g) tradycyjnych płatków owsianych
- 1 szklanka (250g) cukru
- 2 łyżki mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- ½ szklanki (125g) roztopionego i ostudzonego masła
- 50g mlecznej lub gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
1. W jednej misce wymieszać płatki owsiane, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól a w drugiej ubić jajko z wanilią (tak żeby się tylko wymieszały).
2. Wlać rozbełtane jajko do płatków i dokładnie wymieszać, dodać masło i wymieszać do połączenia się składników.
3. Odstawić na 15-20 minut, mieszać od czasu do czasu.
4. Następnie wsypać pokrojone w drobne kosteczki czekoladę.
5. Nagrzać piekarnik do 170C i wyłożyć 2 blachy pergaminem, nabrać cisto łyżeczką i układać na przygotowanej blasze co 6 cm.
6. Piec po jednej blasze przez 8-12 minut, aż ciasteczka staną się złote.
7. Wyjąć z piekarnika i zsunąć papier z ciasteczkami na metalową kartkę, poczekać przez 5 minut aż stwardnieją, delikatnie odkleić pergamin i odłożyć ciasteczka na metalową kratkę, aby całkowicie wystygły.
UWAGA: szczelnie zamknięte możemy przechowywać przez 3 dni w temperaturze pokojowej.
Uwielbiam takie...a jeszcze w takiej scenerii...
OdpowiedzUsuńPyszności! Uwielbiam je i robię podobne :)
OdpowiedzUsuńwyglądają genialnie! a jako miłośniczka owsianych różności - mogłabym takie ciasteczka podjadać o każdej porze dnia :)
OdpowiedzUsuńBo czasem to, co najprostsze, jest najpyszniejsze! Piekne zdjecia, az milo popatrzec.
OdpowiedzUsuńZa mną od jakiegoś czasu chodzą właśnie owsiane ciasteczka... Chyba skompletuję składniki i zabiorę się do pieczenia:)
OdpowiedzUsuńO mniam! od dawna mi się marzą takie ciacha:)
OdpowiedzUsuńMam chęć na takie ciasteczka tylko mam pytanie kiedy dodac np owoce suszone?
OdpowiedzUsuńooo... przepraszam zapomniałam napisać, zaraz poprawię :) Jeżeli chodzi o dodatek w ciasteczkach to najlepiej dodać je po dwudziesto minutowym odstawieniu ciasta, żeby suszone owoce zbyt nie rozmiękły.
UsuńCiasteczka pyszne, cudne, idealne, tylko rozlały mi się bardzo.... a i tak pyszne i zostały zjedzone od razu. Pewnie to wina płatków bo dodałam zamiast klasycznych górskich - z lidla, a te są dużo mniejsze i może słabiej wchłaniają i stąd taki efekt. I tak pyszne, piekę ciastka owsiane prawie codzień w poszukiwaniu smaku ciastek z kawiarnii To Lubie w Warszawie - przepisu nie chcą zdradzić!!! , to prawie to :) Będę eksperymentować dalej.
OdpowiedzUsuńKażda kawiarnia, która ma w sprzedaży jakiekolwiek ciasta, nie chce zdadzać przepisu lub go nie zna :-) Nasze ciasteczka, po włożeniu do piekarnika również się "rozlały". Po upieczeniu były cieńkie i chrupiące i to było ich dużym atutem :-)
UsuńMoje "rozlały" się bardziej :-) , a pyszne i chrupiące były, dopóki były. Dziś drugie podejście - bo bardzo nam posmakowały :-)
Usuńpół szklanki cukru wystarczy aby były słodziutkie
OdpowiedzUsuńJa już nie wiem, to jest setny przepis na owsiane ciasteczka który próbuję. Jak zwykle wychodzą złotawe rozlane miękkie gluty o których zdjęciu w całości nawet nie ma mowy. Ja już nie wiem co ja źle robię, na pewno nie wyglądają jak te ze zdjęcia. Dziewczyny - ratujcie!
OdpowiedzUsuńhymm... musiałabyś podać dokładnie co robiłaś. Ponieważ trudno nam powiedzieć co wykonujesz nie tak. Jeśli trzymasz się przepisu powinno wyjść ok!
Usuńsupreme
OdpowiedzUsuńfear of god clothing
kyrie 8
kobe
gap yeezy
jordan shoes
off white hoodie
jordan shoes
kyrie 7 shoes
kyrie 6