14 marca 2012

CHRUPIĄCE CIASTECZKA OWSIANE


Jest to nasz ulubiony przepis na ciasteczka, które pakujemy razem ze śniadaniem do szkoły i do pracy. Przepis bardzo prosty, wręcz kusi aby robić je dużo częściej.

Zamiast czekolady dodajemy też rodzynki, żurawinę lub suszone wiśnie.

Ciasteczka te są bardzo cienkie i chrupiące. Tak jak tuiles, palmiery czy biscotti są idealne do poobiedniej herbaty. Można je również podać jako przekąskę późnym wieczorem, ze szklanką mleka. 






Składniki (na 50-54 ciasteczka): 
- 1 szklanka (90g) tradycyjnych płatków owsianych
- 1 szklanka (250g) cukru
- 2 łyżki mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- ½ szklanki (125g) roztopionego i ostudzonego masła

- 50g mlecznej lub gorzkiej czekolady


Przygotowanie: 
1. W jednej misce wymieszać płatki owsiane, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól a w drugiej ubić jajko z wanilią (tak żeby się tylko wymieszały).

2. Wlać rozbełtane jajko do płatków i dokładnie wymieszać, dodać masło i wymieszać do połączenia się składników.

3. Odstawić na 15-20 minut, mieszać od czasu do czasu.



4. Następnie wsypać pokrojone w drobne kosteczki czekoladę.

5. Nagrzać piekarnik do 170C i wyłożyć 2 blachy pergaminem, nabrać cisto łyżeczką i układać na przygotowanej blasze co 6 cm.

6. Piec po jednej blasze przez 8-12 minut, aż ciasteczka staną się złote.

7. Wyjąć z piekarnika i zsunąć papier z ciasteczkami na metalową kartkę, poczekać przez 5 minut aż stwardnieją, delikatnie odkleić pergamin i odłożyć ciasteczka na metalową kratkę, aby całkowicie wystygły.


UWAGA: szczelnie zamknięte możemy przechowywać przez 3 dni w temperaturze pokojowej.







14 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie...a jeszcze w takiej scenerii...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Uwielbiam je i robię podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają genialnie! a jako miłośniczka owsianych różności - mogłabym takie ciasteczka podjadać o każdej porze dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bo czasem to, co najprostsze, jest najpyszniejsze! Piekne zdjecia, az milo popatrzec.

    OdpowiedzUsuń
  5. Za mną od jakiegoś czasu chodzą właśnie owsiane ciasteczka... Chyba skompletuję składniki i zabiorę się do pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O mniam! od dawna mi się marzą takie ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam chęć na takie ciasteczka tylko mam pytanie kiedy dodac np owoce suszone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo... przepraszam zapomniałam napisać, zaraz poprawię :) Jeżeli chodzi o dodatek w ciasteczkach to najlepiej dodać je po dwudziesto minutowym odstawieniu ciasta, żeby suszone owoce zbyt nie rozmiękły.

      Usuń
  8. Ciasteczka pyszne, cudne, idealne, tylko rozlały mi się bardzo.... a i tak pyszne i zostały zjedzone od razu. Pewnie to wina płatków bo dodałam zamiast klasycznych górskich - z lidla, a te są dużo mniejsze i może słabiej wchłaniają i stąd taki efekt. I tak pyszne, piekę ciastka owsiane prawie codzień w poszukiwaniu smaku ciastek z kawiarnii To Lubie w Warszawie - przepisu nie chcą zdradzić!!! , to prawie to :) Będę eksperymentować dalej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda kawiarnia, która ma w sprzedaży jakiekolwiek ciasta, nie chce zdadzać przepisu lub go nie zna :-) Nasze ciasteczka, po włożeniu do piekarnika również się "rozlały". Po upieczeniu były cieńkie i chrupiące i to było ich dużym atutem :-)

      Usuń
    2. Moje "rozlały" się bardziej :-) , a pyszne i chrupiące były, dopóki były. Dziś drugie podejście - bo bardzo nam posmakowały :-)

      Usuń
  9. pół szklanki cukru wystarczy aby były słodziutkie

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja już nie wiem, to jest setny przepis na owsiane ciasteczka który próbuję. Jak zwykle wychodzą złotawe rozlane miękkie gluty o których zdjęciu w całości nawet nie ma mowy. Ja już nie wiem co ja źle robię, na pewno nie wyglądają jak te ze zdjęcia. Dziewczyny - ratujcie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hymm... musiałabyś podać dokładnie co robiłaś. Ponieważ trudno nam powiedzieć co wykonujesz nie tak. Jeśli trzymasz się przepisu powinno wyjść ok!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...