29 marca 2012

CIASTO NA NALEŚNIKI


Przepisów na naleśniki jest wiele i każdy dobry. Pewnie macie swój sprawdzony i nieraz przekazywany z pokolenia na pokolenie. Znamy przepis gdzie używa się tylko mąki, wody i jajka i prawdę mówiąc z tak ubogich składników, też wychodzą całkiem smaczne naleśniki. 

Dzisiaj proponujemy Wam ciasto delikatne, cienkie i bardzo kremowe :-) 

Po usmażeniu można je zwinąć lub złożyć na połówki lub ćwiartki. Posmarować dżemem, polać czekoladą, podać na ostro z mięsem lub warzywami, posypać serem i zapiec. Rodzajów podania jest naprawdę wiele.

Smacznego!



Składniki na 17 sztuk cienkich naleśników o średnicy 22 cm: 

- 125 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 325 ml mleka
- 100 ml śmietany kremówki
- 20 g topionego masła
- 1-2 łyżki oleju roślinnego

Do naleśników ze słodkim nadzieniem można wsypać dodatkowo 1-2 łyżki cukru. Do wzbogacenia smaku można dodać kilka kropli esencji waniliowej lub pomarańczowej albo trochę startej skórki z cytryny lub pomarańczy. 


Przygotowanie: 
1. Do miski wsypać przesianą mąkę, sól, cukier i dodać jajka. Wszystkie składniki dobrze wymieszać trzepaczką lub mikserem, dolewając 100 ml mleka. Ciągle mieszając dodać resztę mleka, śmietanę kremówkę, roztopione i ostudzone masło. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę.

2. Przed smażeniem naleśników ze słodkim nadzieniem dodać esencję lub skórkę z cytryny.

3.Rozgrzaną patelnie wysmarować ręcznikiem papierowym zanurzonym w oleju. Ciasto wylać za pomocą chochelki na sam środek patelni i rozprowadzić tak aby tworzyło cienką warstwę. Smażyć około 1 minuty, aż spód będzie lekko zrumieniony a na wierzchu pojawią się małe dziurki.

4. Za pomocą drewnianej łopatki przewrócić na drugą stronę i smażyć 30-40 sekund. Przełożyć na talerz i smażyć następne.

5. Gotowe naleśniki można zjeść od razu lub zamrozić. W lodówce można przechować maksymalnie do 3 dni. 

15 komentarzy:

  1. takich przepisów podstawowych brakuje w Naszej blogosferze... Super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie cieniutkie;) Uwielbiam takie lekkie naleśniki;)

    OdpowiedzUsuń
  3. dogodziłyście mi tym wpisem dzisiaj :) uwielbiam naleśniki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego :-) są dobre pod każdą postacią...

      Usuń
  4. ojej, jakie delikatne ;] i takie cieniutkie, jak kartka !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witamy :-) najważniejsza jest ich "grubość" :-)

      Usuń
  5. z kremówką muszą być cudowne.
    ps.warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia, dzięki za info, weryfikacja usunięta :-)

      Usuń
  6. Hm, smażę podobne naleśniki z przepisu Gordona Ramsaya. Ale z takiej ilości składników nie chce mi zwykle wyjść więcej niż osiem naleśników... W jaki sposób udaje Ci się usmażyć ich tak dużo? Jak wleję na patelnię nieco mniej ciasta niż zwykle, robi się z nich dość mocny ażurek i przy przewracaniu bardzo łatwo się rozrywają. Ot i zagadka:] Może chodzi o wielkość patelni, bo moja chyba ma nieco większą średnicę :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Toczka - Jeszcze nie miałyśmy okazji mieć w ręce wspomnianej przez Ciebie książki. Co do naleśników, to niemiałyśmy tego problemu. Pierwsza rzecz jakiej możesz spróbować to usmażyć na mniejszej patelni. A drugą jaką możemy zaproponować, w 100% sprawdzoną, to dodanie wody gazowanej. Zawsze się sprawdza :-)
      Daj znać czy wyszły!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...