W końcu nadchodzi wiosna, co prawda trochę dzisiaj pada, trochę świeci słońce, ale jak to kwiecień, kwiecień plecień poprzeplata trochę zimy trochę lata... U nas w domu coraz więcej widać wiosny, dużo zielonych ziół na parapecie, rzeżucha, piękne kwiatki zerwane z kwitnącej wiśni, fioletowe szafirki z bukszpanem w doniczce z puszki, pełno poprzyklejanych kolorowych motylków i dużo świeżych warzyw w lodówce.
Cytrynowe pancakes, idealne do weekendowego śniadania, puszyste i delikatne jak wata, ciepłe rozpuszczają się w ustach. Polane mocno cytrynowym sosem, ozdobione wiórkami czekolady, ćwiartką cytryny i listkiem mięty. Do tego tylko kawa i pomarańczowy sok :)
Cytrynowe pancakes, idealne do weekendowego śniadania, puszyste i delikatne jak wata, ciepłe rozpuszczają się w ustach. Polane mocno cytrynowym sosem, ozdobione wiórkami czekolady, ćwiartką cytryny i listkiem mięty. Do tego tylko kawa i pomarańczowy sok :)
Składniki:
- 30 g (dwie łyżki) masła
- 230 g mąki
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- skórka z z połowy cytryny
- sok z połowy cytryny
- olej do smażenia
cytrynowy sos:
- 150 g serka homogenizowanego
- 2 łyżki śmietany
- 60 ml mleka
- skórka z połowy cytryny
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
1. W małym rondelku rozpuścić masło i odstawić do ostygnięcia.
2. Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól, dokładnie wymieszać.
3. Do drugiej miski wbić jajka, wlać mleko i rozpuszczone, ostudzone masło.
4. Następnie, mieszając, połączyć składniki płynne z suchymi.
5. Do wymieszanego gładkiego ciasta, dodać startą skórkę z cytryny i sok, dokładnie wymieszać.
6. Na rozgrzanej patelni smażyć pancakecs na złocicty kolor ok 1 minuty z każdej strony.
7. W między czasie wszystkie składniki na sos, wlać do miski i dokładnie wymieszać.
8. Na talerzu ułożyć 5 placuszków i polać je sosem. Można ozdobić płatkami czekoladowymi, ćwiartką cytryny i listkiem mięty.
Bardzo mnie zaintrygował ten sos. W ogóle, placuszki doskonałe! :)
OdpowiedzUsuńBoskie! do zapisania koniecznie.
OdpowiedzUsuńzgadzam się, placki na śniadanie to najlepsza propozycja :)
OdpowiedzUsuńplacuszki wyglądają tak pięknie że nie mogę oderwać od nich oczu:)
OdpowiedzUsuńTeż zapisuję do zrobienia na śniadanie :]
OdpowiedzUsuńPrawdziwie rześki i wiosenny przepis. Prawdę mówiąc nigdy nie wciskałam cytryny do ciasta, próbowałam tylko z sokiem z pomarańczy i był to wielce udany eksperyment. Dlatego myślę sobie, że z cytrynką też muszą być pyszne :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukałam jakiegoś natchnienia na deser i coś mi się wydaje, że ten przepis to strzał w dziesiątkę :) Jutro idę na zakupy, uzupełnić zapasy w lodówce, a w weekend z chęcią wypróbuję cytrynowe pancakesy!
OdpowiedzUsuń