31 marca 2012

CYTRYNOWE PANCAKES


W końcu nadchodzi wiosna, co prawda trochę dzisiaj pada, trochę świeci słońce, ale jak to kwiecień, kwiecień plecień poprzeplata trochę zimy trochę lata... U nas w domu coraz więcej widać wiosny, dużo zielonych ziół na parapecie, rzeżucha, piękne kwiatki zerwane z kwitnącej wiśni, fioletowe szafirki z bukszpanem w doniczce z puszki, pełno poprzyklejanych kolorowych motylków i dużo świeżych warzyw w lodówce. 

Cytrynowe pancakes, idealne do weekendowego śniadania, puszyste i delikatne jak wata, ciepłe rozpuszczają się w ustach. Polane mocno cytrynowym sosem, ozdobione wiórkami czekolady, ćwiartką cytryny i listkiem mięty. Do tego tylko kawa i pomarańczowy sok :) 





Składniki:

- 30 g (dwie łyżki) masła
- 230 g mąki
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- skórka z z połowy cytryny
- sok z połowy cytryny
- olej do smażenia


cytrynowy sos:




- 150 g serka homogenizowanego
- 2 łyżki śmietany
- 60 ml mleka
- skórka z połowy cytryny
- sok z połowy cytryny



Przygotowanie:

1. W małym rondelku rozpuścić masło i odstawić do ostygnięcia.

2. Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól, dokładnie wymieszać.

3. Do drugiej miski wbić jajka, wlać mleko i rozpuszczone, ostudzone masło.

4. Następnie, mieszając, połączyć składniki płynne z suchymi.

5. Do wymieszanego gładkiego ciasta, dodać startą skórkę z cytryny i sok, dokładnie wymieszać. 

6. Na rozgrzanej patelni smażyć pancakecs na złocicty kolor ok 1 minuty z każdej strony.

7. W między czasie wszystkie składniki na sos, wlać do miski i dokładnie wymieszać.

8. Na talerzu ułożyć 5 placuszków i polać je sosem. Można ozdobić płatkami czekoladowymi, ćwiartką cytryny i listkiem mięty.






7 komentarzy:

  1. Bardzo mnie zaintrygował ten sos. W ogóle, placuszki doskonałe! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boskie! do zapisania koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. zgadzam się, placki na śniadanie to najlepsza propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. placuszki wyglądają tak pięknie że nie mogę oderwać od nich oczu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też zapisuję do zrobienia na śniadanie :]

    OdpowiedzUsuń
  6. Prawdziwie rześki i wiosenny przepis. Prawdę mówiąc nigdy nie wciskałam cytryny do ciasta, próbowałam tylko z sokiem z pomarańczy i był to wielce udany eksperyment. Dlatego myślę sobie, że z cytrynką też muszą być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie szukałam jakiegoś natchnienia na deser i coś mi się wydaje, że ten przepis to strzał w dziesiątkę :) Jutro idę na zakupy, uzupełnić zapasy w lodówce, a w weekend z chęcią wypróbuję cytrynowe pancakesy!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...