Idealne na urodzinowy, imieninowy, niedzielny... obiad :-)
Przepis zaczerpnięty z książki Nigelli Lawson. Ziemniaki w postaci kremowej zapiekanki. Kremowe w środku, przyrumienione na wierzchu, niesamowicie kuszące.
Można podać jako dodatek do wieprzowiny lub do szynki w coca-coli. Sprawdzą się również odgrzane następnego dnia, jak i zjedzone na zimno.
- 2 kg mączystych ziemniaków
- 500 ml śmietany kremówki
- 500 ml pełnotłustego mleka
- 2 posiekane lub starte ząbki czosnku
- 1 obrana cebula
- 1 łyżka soli
- ok. 50 g masła
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać i pokroić w ok. 1 cm. Plastry. Wrzucić do garna, zalać śmietaną i mlekiem, dodać czosnek, cebulę i sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną (uważać aby nie rozgotować).
2. Piekarnik nagrzać do 240 ºC.
3. Wysmarować, częścią masła, naczynie żaroodporne i przełożyć do niego ziemniaki razem z płynem w którym się gotowały. Resztę masła pokroić w kawałki i rozłożyć na wierzchu ziemniaków. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
4. Wyjąć i odstawić na 10 minut i podawać.
Przepis zaczerpnięty z książki Nigelli Lawson. Ziemniaki w postaci kremowej zapiekanki. Kremowe w środku, przyrumienione na wierzchu, niesamowicie kuszące.
Można podać jako dodatek do wieprzowiny lub do szynki w coca-coli. Sprawdzą się również odgrzane następnego dnia, jak i zjedzone na zimno.
- 2 kg mączystych ziemniaków
- 500 ml śmietany kremówki
- 500 ml pełnotłustego mleka
- 2 posiekane lub starte ząbki czosnku
- 1 obrana cebula
- 1 łyżka soli
- ok. 50 g masła
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać i pokroić w ok. 1 cm. Plastry. Wrzucić do garna, zalać śmietaną i mlekiem, dodać czosnek, cebulę i sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną (uważać aby nie rozgotować).
2. Piekarnik nagrzać do 240 ºC.
3. Wysmarować, częścią masła, naczynie żaroodporne i przełożyć do niego ziemniaki razem z płynem w którym się gotowały. Resztę masła pokroić w kawałki i rozłożyć na wierzchu ziemniaków. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
4. Wyjąć i odstawić na 10 minut i podawać.



wieki nie jadłam, twoja musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
szana banana
www.gastronomygo.blogspot.com
Przepysznie wygląda ta zapiekanka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekankę z ziemniaków. A ta wygląda wyjątkowo pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zapiekanki. W tej wersji jeszcze nie jadłam, ale na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńTaka kremowa zapiekanka moze z powodzeniem robic u mnie za caly obiad :)
OdpowiedzUsuńPychotka :) Maggie słusznie pisze, można jeszcze różne warzywa dorzucić. Brokuły chyba nieźle by się w tej zapiekance odnalazły :)
OdpowiedzUsuńGratin dauphinois. Ja mieszam w sezonie ziemniaki z kalarepa, z selerem albo z topinamburem. Tylko u mnie warzywa musza byc cienko pokrojone jak przystalo na gratin dauphinois. Acha no i jeszcze ziola i troche galki nie zaszkodzi.
OdpowiedzUsuńpozdrowienia !
miss_coco
OdpowiedzUsuńWitaj! Nazwa piękna tego dania, które bardzo przypomina nasze :-) Z chęcią przygotujemy je na Twój sposób wykorzystując kalarepę i seler. Niestety topinambur jest nam nieznany a szkoda, jesteśmy ciekawe jak smakuje. Dziękujemy za komentarz :-)
Pozdrawiamy!!
a ja mam pytanko? ta śmietana się zetnie? czy to ma być taki płynny sosik? Marlena
OdpowiedzUsuńPo wyciągnięciu z piekarnika śmietana będzie w formie płynnego sosiku, który po jakimś czasie trochę zgęstnieje a część zostanie wchłonięta przez ziemniaki.
UsuńMogę zapytać, co rozumiecie przez określenie "mączne" ziemniaki? Wybaczcie, po prostu nie słyszałam nigdy :D To jakiś rodzaj, czy macie na myśli to, że są sypkie i blade? (:
OdpowiedzUsuńWitaj Anonimowy, ziemniaki maczne to łatwo rozpadające się (typ C), doskonałe np. na kluski, purée, babki itp. Rozsypują się podczas gotowania.
Usuńdziś robię zestaw szyneczka z coli i ziemniaczki kremowe .... trzymać kciuki ;)
OdpowiedzUsuńA mój przepis jest trochę inny. Ziemniaki obgotować 5-10min, tak aby nie rozpadały się jeszcze. Jak ostygną kroję w plasterki i układam w naczyniu do pieczenia. Duży kubek śmietany 18% mieszam z taką samą ilością wody i dodaję 1-2 łyżki mąki. Doprawiam solą, pieprzem, koperkiem, przyprawą do ziemniaków. Tak przygotowany sos gotuję i zalewam nim ziemniaki. Wierzch można też jeszcze posypć przyprawą i koperkiem. Piec około 1godz. do zrumienienia.
OdpowiedzUsuńyeezy
OdpowiedzUsuńjordan shoes
off white jordan 1
supreme shirts
jordan 1 off white
kyrie 5 spongebob
supreme hoodie
golden goose
off-white
longchamp outlet
bapesta
Usuńrussell westbrook shoes
air jordan
Golden Goose Deluxe Brand
fear of god hoodie
شركة تسليك مجاري بالقطيف NN0e4m2dHV
OdpowiedzUsuńشركة تركيب جبس بورد بجازان
OdpowiedzUsuńENGaDBnZHl
vjkyu6782ce
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet