Ładowanie...

17 lutego 2012

TORT WIŚNIOWY I URODZINY


Urodziny. Tort. Raz w roku jest dzień kiedy pojawia się możliwość zdmuchnięcia świeczek na "naszym" torcie. Myślimy o jakimś życzeniu, nabieramy powietrza i zdmuchujemy palące się świeczki.

W tym roku Kaja obchodziła swoje 17 urodziny. I na stole znalazły się dwa torty. Tak dwa. Czy ktoś z Was miał takie szczęście? Jeden - tort kawowy - wypiek babci dla wnuczki. Drugi - tort wiśniowy był dziełem samej jubilatki.




Tak więc dwa torty, dwa smaki i ogromna chęć zjedzenia obu. Kawowy jest ulubionym tortem Kai, zresztą nie tylko jej. Przygotowuje go zawsze babcia, raz jest zrobiony z biszkoptem innym razem z bezą. Oba warianty smakują rewelacyjnie :-)

Tort wiśniowy, do niego zawsze używamy biszkoptu kakaowego. Zrobionego własnoręcznie lub przy braku, cennego dla wszystkich czasu, kupionego. Bita śmietana jest również podstawowym składnikiem. Reszta składników tak naprawdę zmienia się za każdym razem. Wykorzystujemy kiwi, banany, ananasa, brzoskwinie, maliny a latem sezonowe owoce. Całość można polać np. rozpuszczoną czekoladą, naszym zdaniem nie jest to potrzebne. Efektowniej wygląda starta gorzka czekolada.

Smacznego!














Składniki: 

- 500 – 600 ml śmietanki kremówki (36%)
- 1 opakowanie mrożonych wiśni (ok 450g)
- 2 opakowania fix
- biszkopt czekoladowy (trzywarstwowy)
- ok 100g cukru pudru
- 60 ml wody
- 4-6 łyżeczek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Przygotowanie: 

1. Wiśnie wrzucić do garnka i gotować na średnim ogniu, po 5 minutach dolać wodę i dalej gotować co jakiś czas mieszając. Gdy wiśnie już zmiękną dodać cukier i cukier waniliowy.

2. Odlać ok. 50ml soku z wiśni, resztę soku razem z wiśniami wymieszać z mąką ziemniaczaną (wymieszaną wcześniej w oddzielnym naczyniu z odrobiną soku by nie powstały grudki).

3. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem.

4. Biszkopt skropić odlanym wcześniej wiśniowym sokiem. Kolejno przekładać bitą śmietaną i wiśniami, czynność powtórzyć dwa razy. Ostatni biszkopt oraz boki przykryć śmietaną i udekorować, na wierzch położyć wiśnie tuż przed podaniem.



Biszkopt kakaowy: 

- 7 jaj
- 1szklanka cukru
- 2/3 szklanki gorzkiego kakao
- 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 

Przygotowanie: 

1. Kakao wymieszać z mąką i przesiać. Piekarnik nagrzać do 170º.

2. Dno tortownicy z odpinaną obręczą, wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować boków i dna.

3. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać mikserem, na małych obrotach przez 2 minuty, aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier. Białka ubijać jeszcze przez kilka minut na wysokich obrotach miksera, aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (nie dodawać kolejnej porcji za nim poprzednia nie ubije się z białkami).

4. Dodać kakao z mąką i mieszać bardzo delikatnymi ruchami łyżką lub szpatułką z ubitą masą, starając się nie zniszczyć przy tym ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt. Gotowe ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe (musi być suchy). Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i ostudzić.



6 komentarzy:

  1. mmm... wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Uwielbiam torty wiśniowe. To zdecydowanie moje smaki :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Dwa torty, zazdroszczę;D Wszystko wygląda tak smakowicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham wiśniowe torty, a jeśli są połączone z czekoladowymi spodami to już wogóle rozpusta.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witajcie!
    jagoda - dzięki :-)
    Tyna - dzięki :-)
    kulinarne-samki, Eat with gusto! - o tak czekoladowe są obłędne w smaku :-)

    pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  6. Masakra jak można takie okropieństwo pokazywać ludziom, nie jestem jakąś tam super kucharką , robie torty kilka razy w roku, ale tego okropieństwa wstydziłabym się położyć na stół. sorry, ale jestem szczera ,aż do bólu , to moja wada

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...