Idealne na urodzinowy, imieninowy, niedzielny... obiad :-)
Przepis zaczerpnięty z książki Nigelli Lawson. Ziemniaki w postaci kremowej zapiekanki. Kremowe w środku, przyrumienione na wierzchu, niesamowicie kuszące.
Można podać jako dodatek do wieprzowiny lub do szynki w coca-coli. Sprawdzą się również odgrzane następnego dnia, jak i zjedzone na zimno.
- 2 kg mączystych ziemniaków
- 500 ml śmietany kremówki
- 500 ml pełnotłustego mleka
- 2 posiekane lub starte ząbki czosnku
- 1 obrana cebula
- 1 łyżka soli
- ok. 50 g masła
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać i pokroić w ok. 1 cm. Plastry. Wrzucić do garna, zalać śmietaną i mlekiem, dodać czosnek, cebulę i sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną (uważać aby nie rozgotować).
2. Piekarnik nagrzać do 240 ºC.
3. Wysmarować, częścią masła, naczynie żaroodporne i przełożyć do niego ziemniaki razem z płynem w którym się gotowały. Resztę masła pokroić w kawałki i rozłożyć na wierzchu ziemniaków. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
4. Wyjąć i odstawić na 10 minut i podawać.
Przepis zaczerpnięty z książki Nigelli Lawson. Ziemniaki w postaci kremowej zapiekanki. Kremowe w środku, przyrumienione na wierzchu, niesamowicie kuszące.
Można podać jako dodatek do wieprzowiny lub do szynki w coca-coli. Sprawdzą się również odgrzane następnego dnia, jak i zjedzone na zimno.
- 2 kg mączystych ziemniaków
- 500 ml śmietany kremówki
- 500 ml pełnotłustego mleka
- 2 posiekane lub starte ząbki czosnku
- 1 obrana cebula
- 1 łyżka soli
- ok. 50 g masła
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać i pokroić w ok. 1 cm. Plastry. Wrzucić do garna, zalać śmietaną i mlekiem, dodać czosnek, cebulę i sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną (uważać aby nie rozgotować).
2. Piekarnik nagrzać do 240 ºC.
3. Wysmarować, częścią masła, naczynie żaroodporne i przełożyć do niego ziemniaki razem z płynem w którym się gotowały. Resztę masła pokroić w kawałki i rozłożyć na wierzchu ziemniaków. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
4. Wyjąć i odstawić na 10 minut i podawać.
wieki nie jadłam, twoja musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
szana banana
www.gastronomygo.blogspot.com
Przepysznie wygląda ta zapiekanka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekankę z ziemniaków. A ta wygląda wyjątkowo pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zapiekanki. W tej wersji jeszcze nie jadłam, ale na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńTaka kremowa zapiekanka moze z powodzeniem robic u mnie za caly obiad :)
OdpowiedzUsuńPychotka :) Maggie słusznie pisze, można jeszcze różne warzywa dorzucić. Brokuły chyba nieźle by się w tej zapiekance odnalazły :)
OdpowiedzUsuńGratin dauphinois. Ja mieszam w sezonie ziemniaki z kalarepa, z selerem albo z topinamburem. Tylko u mnie warzywa musza byc cienko pokrojone jak przystalo na gratin dauphinois. Acha no i jeszcze ziola i troche galki nie zaszkodzi.
OdpowiedzUsuńpozdrowienia !
miss_coco
OdpowiedzUsuńWitaj! Nazwa piękna tego dania, które bardzo przypomina nasze :-) Z chęcią przygotujemy je na Twój sposób wykorzystując kalarepę i seler. Niestety topinambur jest nam nieznany a szkoda, jesteśmy ciekawe jak smakuje. Dziękujemy za komentarz :-)
Pozdrawiamy!!
a ja mam pytanko? ta śmietana się zetnie? czy to ma być taki płynny sosik? Marlena
OdpowiedzUsuńPo wyciągnięciu z piekarnika śmietana będzie w formie płynnego sosiku, który po jakimś czasie trochę zgęstnieje a część zostanie wchłonięta przez ziemniaki.
UsuńMogę zapytać, co rozumiecie przez określenie "mączne" ziemniaki? Wybaczcie, po prostu nie słyszałam nigdy :D To jakiś rodzaj, czy macie na myśli to, że są sypkie i blade? (:
OdpowiedzUsuńWitaj Anonimowy, ziemniaki maczne to łatwo rozpadające się (typ C), doskonałe np. na kluski, purée, babki itp. Rozsypują się podczas gotowania.
Usuńdziś robię zestaw szyneczka z coli i ziemniaczki kremowe .... trzymać kciuki ;)
OdpowiedzUsuńA mój przepis jest trochę inny. Ziemniaki obgotować 5-10min, tak aby nie rozpadały się jeszcze. Jak ostygną kroję w plasterki i układam w naczyniu do pieczenia. Duży kubek śmietany 18% mieszam z taką samą ilością wody i dodaję 1-2 łyżki mąki. Doprawiam solą, pieprzem, koperkiem, przyprawą do ziemniaków. Tak przygotowany sos gotuję i zalewam nim ziemniaki. Wierzch można też jeszcze posypć przyprawą i koperkiem. Piec około 1godz. do zrumienienia.
OdpowiedzUsuńyeezy
OdpowiedzUsuńjordan shoes
off white jordan 1
supreme shirts
jordan 1 off white
kyrie 5 spongebob
supreme hoodie
golden goose
off-white
longchamp outlet
bapesta
Usuńrussell westbrook shoes
air jordan
Golden Goose Deluxe Brand
fear of god hoodie