21 lutego 2012

KREMOWA ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW


Jako dodatek do mięs. 

Idealne na urodzinowy, imieninowy, niedzielny... obiad :-)

Przepis zaczerpnięty z książki Nigelli Lawson. Ziemniaki w postaci kremowej zapiekanki. Kremowe w środku, przyrumienione na wierzchu, niesamowicie kuszące.

Można podać jako dodatek do wieprzowiny lub do szynki w coca-coli. Sprawdzą się również odgrzane następnego dnia, jak i zjedzone na zimno.









Składniki: 

- 2 kg mączystych ziemniaków
- 500 ml śmietany kremówki
- 500 ml pełnotłustego mleka
- 2 posiekane lub starte ząbki czosnku
- 1 obrana cebula
- 1 łyżka soli
- ok. 50 g masła



Przygotowanie: 

1. Ziemniaki obrać i pokroić w ok. 1 cm. Plastry. Wrzucić do garna, zalać śmietaną i mlekiem, dodać czosnek, cebulę i sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną (uważać aby nie rozgotować).

2. Piekarnik nagrzać do 240 ºC.

3. Wysmarować, częścią masła, naczynie żaroodporne i przełożyć do niego ziemniaki razem z płynem w którym się gotowały. Resztę masła pokroić w kawałki i rozłożyć na wierzchu ziemniaków. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

4. Wyjąć i odstawić na 10 minut i podawać.






16 komentarzy:

  1. wieki nie jadłam, twoja musi być pyszna :)
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    szana banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda ta zapiekanka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zapiekankę z ziemniaków. A ta wygląda wyjątkowo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie zapiekanki. W tej wersji jeszcze nie jadłam, ale na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka kremowa zapiekanka moze z powodzeniem robic u mnie za caly obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka :) Maggie słusznie pisze, można jeszcze różne warzywa dorzucić. Brokuły chyba nieźle by się w tej zapiekance odnalazły :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratin dauphinois. Ja mieszam w sezonie ziemniaki z kalarepa, z selerem albo z topinamburem. Tylko u mnie warzywa musza byc cienko pokrojone jak przystalo na gratin dauphinois. Acha no i jeszcze ziola i troche galki nie zaszkodzi.
    pozdrowienia !

    OdpowiedzUsuń
  8. miss_coco
    Witaj! Nazwa piękna tego dania, które bardzo przypomina nasze :-) Z chęcią przygotujemy je na Twój sposób wykorzystując kalarepę i seler. Niestety topinambur jest nam nieznany a szkoda, jesteśmy ciekawe jak smakuje. Dziękujemy za komentarz :-)
    Pozdrawiamy!!

    OdpowiedzUsuń
  9. a ja mam pytanko? ta śmietana się zetnie? czy to ma być taki płynny sosik? Marlena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po wyciągnięciu z piekarnika śmietana będzie w formie płynnego sosiku, który po jakimś czasie trochę zgęstnieje a część zostanie wchłonięta przez ziemniaki.

      Usuń
  10. Mogę zapytać, co rozumiecie przez określenie "mączne" ziemniaki? Wybaczcie, po prostu nie słyszałam nigdy :D To jakiś rodzaj, czy macie na myśli to, że są sypkie i blade? (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Anonimowy, ziemniaki maczne to łatwo rozpadające się (typ C), doskonałe np. na kluski, purée, babki itp. Rozsypują się podczas gotowania.

      Usuń
  11. dziś robię zestaw szyneczka z coli i ziemniaczki kremowe .... trzymać kciuki ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. A mój przepis jest trochę inny. Ziemniaki obgotować 5-10min, tak aby nie rozpadały się jeszcze. Jak ostygną kroję w plasterki i układam w naczyniu do pieczenia. Duży kubek śmietany 18% mieszam z taką samą ilością wody i dodaję 1-2 łyżki mąki. Doprawiam solą, pieprzem, koperkiem, przyprawą do ziemniaków. Tak przygotowany sos gotuję i zalewam nim ziemniaki. Wierzch można też jeszcze posypć przyprawą i koperkiem. Piec około 1godz. do zrumienienia.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...