Babeczki. Tak, czekoladowa słodycz. Mięciutkie w środku, a na zewnątrz chrupiące. Z bitą śmietaną, z masłem lub bez.
Gdy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, a nic w domu nie ma, zawsze stwierdzam ze najprościej, najszybciej, no i najsmaczniej jest zrobić babeczki lub muffinki. Czekoladowe z kawałkami czekolady, czy też waniliowe z malinami i kawałkami białej czekolady. Te z malinami są oczywiście najlepsze, ale niestety nie mamy zawsze w domu malin i trzeba się pocieszyć równie smacznymi babeczkami czekoladowymi.
Czym się różnią babeczki od muffinek? Najprawdopodobniej tym, że babeczki są same bez dodatków, czyli zwykłe np. czekoladowe, a muffinki są np. z malinami lub z innymi owocami.
No i na tyle, ja idę objadać się czekoladową rozkoszą, a wy żałujcie ze jeszcze ich nie zrobiliście :-)
SMACZNEGO !!! :-) :-)
Gdy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, a nic w domu nie ma, zawsze stwierdzam ze najprościej, najszybciej, no i najsmaczniej jest zrobić babeczki lub muffinki. Czekoladowe z kawałkami czekolady, czy też waniliowe z malinami i kawałkami białej czekolady. Te z malinami są oczywiście najlepsze, ale niestety nie mamy zawsze w domu malin i trzeba się pocieszyć równie smacznymi babeczkami czekoladowymi.
Czym się różnią babeczki od muffinek? Najprawdopodobniej tym, że babeczki są same bez dodatków, czyli zwykłe np. czekoladowe, a muffinki są np. z malinami lub z innymi owocami.
No i na tyle, ja idę objadać się czekoladową rozkoszą, a wy żałujcie ze jeszcze ich nie zrobiliście :-)
SMACZNEGO !!! :-) :-)
- 300g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g brązowego cukru
- 1 jajko
- 225ml mleka
- 50gr stopionego masła
- 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1. Do miski wbić jajko, wlać mleko, stopione masło i ekstrakt waniliowy, całość dokładnie wymieszać.
2. Następnie wsypać mąkę, całość również dokładnie wymieszać, tak aby nie powstały grudki.
3. Czekoladę pokroić w kostkę, nie za dużą. Wsypać do ciasta i wymieszać.
4. Papierowe foremki najlepiej włożyć do blaszki na muffiny, po to aby babeczki nie zrobiły się płaskie. Nalewamy do foremek po 2-3 łyżki, tak aby nie zapełnić całej foremki.
5. Włożyć do nagrzanego na 180C-200C piekarnika na 15-20 min. .
* można udekorować łyżką bitej śmietany, posypać cukrem pudrem lub oblać roztopioną czekoladą.
Uaaa... Z tym masłem i czekoladą OBŁĘDNE! Uwielbiam muffiny, czekoladowe rządzą!
OdpowiedzUsuńKochane Babeczki! Pyszne z u Was babeczki:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Was serdecznie i porywam jedną z parapetu!
Też dzisiaj myślałam o muffinach, ale tylko myślałam:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zdjęcia mnie zauroczyły ;). I przepis w takiej formie też.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Kubełek Smakowy
OdpowiedzUsuńNie ma jak czekolada!!!
Kucharnia
Witaj! Smacznego :)
+li+
Od myśli się zaczyna ;)
Holga
Dzięki :)
o rany!! jak przepięknie. Babeczki są obłędne, a przepis tak pięknie zaprezentowany - ta karteczka. Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńustawił się w kolejce do zjedzenia? :)
OdpowiedzUsuńczekoladowa rozkosz czy rozpusta? wszystko jedno... pyszne!
OdpowiedzUsuńzgadzam się, muffinki są najszybszym i najprostszym deserem, przekąską czy drugim śniadaniem, a czekoladowe to już w ogóle... zabieram choć jedną :)
OdpowiedzUsuńBo czyż jest coś lepszego niż pyszna czekoladowa babeczka?... ;))
OdpowiedzUsuńlubię jak nie wiem co..:D
OdpowiedzUsuńZakochałam się w tych "babeczkach" i w blogu
OdpowiedzUsuńcozerka
OdpowiedzUsuńWitaj! Dzięki :-)
wykrywacz smaku
Witaj! O tak :-)
enchocolatte
Witaj! Jedno i drugie :-)
Emma
Witaj! Smacznego :-)
Zaytoon
Witaj! Nie ;-)
Olciaky
Witaj! :-)
kulinarne-smaki
Witamy! Dzięki :-)