Mięsne kuleczki z dodatkiem kaszy gryczanej oraz sporej ilości natki pietruszki. Zapieczone w śmietanowo chrzanowym sosie. To idealne danie na codzienny lub weekendowy obiad.
Wybrałyśmy mięso mielone wołowo-wieprzowe, równie dobre będzie samo wieprzowe lub wołowe. Zamiast natki pietruszki można dodać tymianku lub kolendry, które dodatkowo wzbogacą smak potrawy.
Aby kulki nie były zbyt twarde a sos nie wyparował za bardzo, lepiej zapiekać je w piekarniku troszkę krócej.
Danie można wzbogacić dodając sałatę, szpinak lub brokuły TUTAJ.
Wybrałyśmy mięso mielone wołowo-wieprzowe, równie dobre będzie samo wieprzowe lub wołowe. Zamiast natki pietruszki można dodać tymianku lub kolendry, które dodatkowo wzbogacą smak potrawy.
Aby kulki nie były zbyt twarde a sos nie wyparował za bardzo, lepiej zapiekać je w piekarniku troszkę krócej.
Danie można wzbogacić dodając sałatę, szpinak lub brokuły TUTAJ.
- 1 torebka kaszy gryczanej (100g)
- 2 cebule
- 500 g mięsa mielonego
- 2 jajka
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- oliwa
sos:
- 400 g śmietany 18%
- 4-5 łyżki chrzanu
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej do smaku
- 50-100g serka topionego
Przygotowanie:
- 4-5 łyżki chrzanu
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej do smaku
- 50-100g serka topionego
Przygotowanie:
1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowaną wyciągamy z wody i wysypujemy na talerz do ostygnięcia.
2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnie i mieszając czekamy aż się zeszkli. Opłukaną i osuszoną pietruszkę szatkujemy.
3. Do dużej miski wkładamy mięso, ostudzoną kaszę, pokrojoną cebulę, bułkę tartą, poszatkowaną pietruszkę, wbijamy jajka i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
4. W drugiej misce mieszamy składniki do sosu. Nastawiamy piekarnik na 180ºC.
5. Maczając dłonie w wodzie formujemy z mięsnej masy kulki. Układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy gotowym sosem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut.
Z sosem chrzanowym jeszcze nie próbowałam, ale ten pomysł mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńTo dopiero uczta! Wyborne smaki i pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńPoleciałyście Dziewczyny w kulki, solidnie. Świetnie wyglądają!;-)
OdpowiedzUsuńmniam... to musi byc pyszne:)
OdpowiedzUsuńBez wątpienia smakują doskonale, a kasza wzbogaca orzechowo ich smak. Ogromnie mi się podobają.
OdpowiedzUsuńBrzmi super i zaśliniłam się patrząc na zdjęcia, ale czy można prosić o dokładniejszy opis składników???
OdpowiedzUsuń1) Ile tej kaszy? Nie każdy ma w torebkach...
2) Ile serka topionego? Pół trójkącika, okrągłego pudełka czy 100-gramowego bloczka???
Jako fanka kaszy gryczanej jestem na TAK:)
OdpowiedzUsuńZwłaszcza, że kasza jest dość specyficzna i niektóre przepisy moim zdaniem są zbyt mdłe. .a tutaj chrzan stanowi fajny kontrapunkt! Pozdrawiam:)
amarantka
OdpowiedzUsuńWitaj, chrzan dodaje całości smaku
Tilianara
Dzięki :-)
Sabienne
Tak jakoś wyszło ;-) Dzięki!
aga
:-)
Zaytoon
Z kaszą są naprawde doskonałe :-)
Nasza
Witaj! Dzięki za zwrócenie uwagi. Poprawki już naniosłyśmy :-)
Atria
Witaj! Wystarczy trochę zaostrzyć smak i kasza zyskuje na smaku ;-)
Nieźle pochrzaniony przepis - i to mi się podoba :) Pozwolicie, że zgapię w ten weekend? ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńcurry 6
OdpowiedzUsuńsupreme new york
moncler
yeezy 700
kd 13
yeezy
longchamp bags
yeezy boost 350 v2
golden goose
yeezy boost 380