22 marca 2011

KULKI MIĘSNO GRYCZANE Z SOSEM CHRZANOWYM


Mięsne kuleczki z dodatkiem kaszy gryczanej oraz sporej ilości natki pietruszki. Zapieczone w śmietanowo chrzanowym sosie. To idealne danie na codzienny lub weekendowy obiad.

Wybrałyśmy mięso mielone wołowo-wieprzowe, równie dobre będzie samo wieprzowe lub wołowe. Zamiast natki pietruszki można dodać tymianku lub kolendry, które dodatkowo wzbogacą smak potrawy.

Aby kulki nie były zbyt twarde a sos nie wyparował za bardzo, lepiej zapiekać je w piekarniku troszkę krócej.

Danie można wzbogacić dodając sałatę, szpinak lub brokuły TUTAJ








Składniki: 


- 1 torebka kaszy gryczanej (100g)
- 2 cebule
- 500 g mięsa mielonego
- 2 jajka
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- oliwa


sos: 
- 400 g śmietany 18%
- 4-5 łyżki chrzanu
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej do smaku
- 50-100g serka topionego


Przygotowanie: 

1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowaną wyciągamy z wody i wysypujemy na talerz do ostygnięcia.

2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnie i mieszając czekamy aż się zeszkli. Opłukaną i osuszoną pietruszkę szatkujemy.

3. Do dużej miski wkładamy mięso, ostudzoną kaszę, pokrojoną cebulę, bułkę tartą, poszatkowaną pietruszkę, wbijamy jajka i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.

4. W drugiej misce mieszamy składniki do sosu. Nastawiamy piekarnik na 180ºC.

5. Maczając dłonie w wodzie formujemy z mięsnej masy kulki. Układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy gotowym sosem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut.











9 komentarzy:

  1. Z sosem chrzanowym jeszcze nie próbowałam, ale ten pomysł mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To dopiero uczta! Wyborne smaki i pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poleciałyście Dziewczyny w kulki, solidnie. Świetnie wyglądają!;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam... to musi byc pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bez wątpienia smakują doskonale, a kasza wzbogaca orzechowo ich smak. Ogromnie mi się podobają.

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi super i zaśliniłam się patrząc na zdjęcia, ale czy można prosić o dokładniejszy opis składników???
    1) Ile tej kaszy? Nie każdy ma w torebkach...
    2) Ile serka topionego? Pół trójkącika, okrągłego pudełka czy 100-gramowego bloczka???

    OdpowiedzUsuń
  7. Jako fanka kaszy gryczanej jestem na TAK:)
    Zwłaszcza, że kasza jest dość specyficzna i niektóre przepisy moim zdaniem są zbyt mdłe. .a tutaj chrzan stanowi fajny kontrapunkt! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. amarantka
    Witaj, chrzan dodaje całości smaku

    Tilianara
    Dzięki :-)

    Sabienne
    Tak jakoś wyszło ;-) Dzięki!

    aga
    :-)

    Zaytoon
    Z kaszą są naprawde doskonałe :-)

    Nasza
    Witaj! Dzięki za zwrócenie uwagi. Poprawki już naniosłyśmy :-)

    Atria
    Witaj! Wystarczy trochę zaostrzyć smak i kasza zyskuje na smaku ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nieźle pochrzaniony przepis - i to mi się podoba :) Pozwolicie, że zgapię w ten weekend? ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...