9 stycznia 2011

OLIWA Z PIETRUSZKĄ




Pewnie macie swoje ulubione przepisy. Dania, dodatki lub inne pyszne potrawy.
My również taką mamy.
Kiedy po raz pierwszy zjadłyśmy tą zieloną „miksturę” w naszej ulubionej pizzeri, po prostu się w niej zakochałyśmy. Stała się czymś, co musi zawsze być w lodówce (no może nie zawsze) ale bardzo często.
Używamy do niej kilku pęczków natki pietruszki, prawie całą główkę czosnku i oliwy, zawsze na oko :)
Stwierdziłyśmy, że nie podamy proporcji. Jeśli chcecie zrobić z jednego pęczka pietruszki i użyć dwa ząbki czosnku i 2 łyżki oliwy, nie ma sprawy. A jeżeli wolicie 2 pęczki pietruszki i całą główkę czosnku, będzie równie pysznym dodatkiem.
Także proporcje są tu zbyteczne.
Nakładamy naszą „miksturę” na pizze (bo od tego się zaczęło), ryby, makarony, chleb...
A do tego wiemy, że zjadamy przede wszystkim mnóstwo witamin.
Pietruszka – prowitaminy A, żelazo, witaminę C, chlorofil.
Czosnek – zgnieciony wydziela alicin (najbardziej wartościowa substancja), pochodne siarki
Oliwa z oliwek – nasycone kwasy tłuszczowe, witamina E, kwas oleinowy, kwas linolowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy 









Składniki: 

- oliwa z oliwek
- pęczek lub więcej pietruszki
- czosnek ile zechcecie


Przygotowanie: 

1. Pietruszkę opłukać, osuszyć i razem z obranym czosnkiem posiekać.

2. Do miseczki wsypać pietruszkę z czosnkiem i wlać oliwę z oliwek. Całość wymieszać. Przełożyć do słoika i odstawić na minimum jeden dzień.

3. Dodawać do mięs, ryb, warzyw, pizzy, kanapek...





16 komentarzy:

  1. i jak zwykle cudowne zdjęcia.

    też mam kilka ulubionych dań...chyba. sama nawet nie wiem. ech, tyle ich jest, że trudno zliczyc!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyobraziłam sobie kawałek pizzy z takim aromatycznym zielonym dodatkiem. pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na zaprzyjaźnienie się z pieruszką i bardzo ładny sposób przedstawienia przepisu. Myślę, że go wypróbuję, bo w sumie lubię natkę pietruszki, ale czasem o niej zapominam, a przydałoby się jej więcej jeść.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia. A taką pietruszkę to później z makaronem i obiad gotowy :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne zdjęcia!

    A przepis może nawet i mnie udałoby się wykonać;))

    Przydałby się tylko taka mała świeża i delikatna pietruszka, a nie ta ogromniasta z twardymi listkami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wpadłyście na rewelacyjny sposób z tymi pięknymi obrazkowymi przepisami! Zdjęć nawet nie komentuję: zawsze wiedzcie po prostu, że absolutnie się nimi zachwycam. Zawsze. A oliwa... doskonały pomysł. Uwielbiam czosnek...

    OdpowiedzUsuń
  7. Tez robie taka oliwe, ale zwykle mniejsza ilosc i zjadam na 2-3 razy. Robie jeszcze cos takiego z kolendra i dodaje wtedy chilli. Smaruje nia grzanki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Karmel-itka
    U nas też jest problem, jak ktoś pyta o ulubione danie :)
    Jest ich tyle...

    asieja
    oh naprawdę, pizza z dodatkiem pietruszki, jest wyśmienita :) żaden ketchup nie jest w stanie dorównać.

    hania-kasia
    Dziękujemy! No wlaśnie, pietruszka którą powinno jeść się dużo czasami zostaje zepchnięta na bok. Dlatego trzeba szukać nowych sposobów na zaprzyjaźnienie się z nią :)

    Usagi
    Dzięki! I życzymy smacznego :)

    li
    Na pewno się uda :) O tak, z całą pewnością ta będzie lepsza.

    Zaytoon
    Ponownie dziękujemy, za Twój komentarz :))))
    Cieszymy się, że naszą pracę ktoś docenia :)

    thiessa
    Super pomysł z kolendrą, dziękujemy za podpowiedź i na pewno skorzystamy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis graficzny - idealny dla mnie. Co widzę to rozumiem. ; )

    OdpowiedzUsuń
  10. Popędzę dziś po świeżą pietruszkę. Tylko jedno pytanie: jak długo można przetrzymywać taką mieszankę w lodówce? Z góry dzięki za odpowiedź. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ag Pe
    Raz przygotowałyśmy większość ilość i słoiczek przetrwał ok 10 dni. Ale to była naprawdę większa ilość. Normalnie jeden słoiczek zjadamy w 3 dni :)
    Pewnie może postać trochę dłużej, ale to musimy sprawdzić...
    To zależy też od tego do czego się używa. Dzisiaj np będzie rybka z dodatkiem pietruszki i pewnie trzeba będzie dorabiać "miksturę" :)

    pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  12. Znam taką miksturę! Ja z lenistwa pietruszkę blenduję na małych obrotach z czosnkiem i wtedy dodaję oliwę.
    Najlepiej smakuje mi z makaronem, jako szybki obiad. Do tego dodaję trochę tartego pecorino i gotowe:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. aga i kaja - Dziękuję bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  14. Marta
    Też tak robiłyśmy kiedyś i do tej pory zdarza nam się tak robić. Jednak wybrałyśmy szatkowanie wszystkiego. A dlaczego? Nie mamy pojecia :)
    Jednak oba sposoby są dobre :) I można jeszcze wzbogacić różnymi dodatkami np tak jak piszesz pecorino...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...