9 listopada 2010

ZUPA GRZYBOWA Z TWAROGIEM




Ponownie, można sobie przypomnieć zapach grzybów i lasu. Zupa należy do dań, tak zwanych łatwych i szybkich. Kiedy po grzybobraniu zamrozimy trochę grzybów, można się nimi delektować przez dłuższy czas. Grzybowa z dodatkiem twarogu, posypana szczypiorkiem i skropiona oliwą z oliwek, nabiera zupełnie innego smaku. Podana z grzankami lub paluszkami z ciasta francuskiego,. Idealna na jesienne, zimne dni, rozgrzewająca i konkretna :) 








Składniki na 4 porcje: 

- 800 g grzybów świeżych lub mrożonych
- 3-4 ziemniaki
- 2 cebule
- pęczek szczypiorku
- 150 g twarogu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła



Przygotowanie: 

1. Ziemniaki obrać, oczyścić i pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, połowę posiekać, drugą połowę pokroić na większe kawałki.

2. Cebulę pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej posiekaną cebulę i grzyby. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone ziemniaki i zalać 2 szklankami wody. Całość zagotować, przykryć i gotować około 20 minut.

3. Umyty szczypiorek, pokroić. Na patelni rozgrzać masło i smażyć na nim grzyby pokrojone na duże kawałki. Dodać szczypiorek, chwilkę razem podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Do zupy dodać twaróg i całość razem zmiksować. Jeśli trzeba doprawić do smaku. Podawać z podsmażonymi grzybami i szczypiorkiem. Jako dodatek można podać paluszki z ciasta francuskiego TUTAJ.










2 komentarze:

  1. Bardzo interesujący przepis! Nie spotkałam się jeszcze z takim połączeniem...

    OdpowiedzUsuń
  2. No to zrobiłam Ci ja tą dziwaczną zupę. Trochę zmodyfikowałam bo cena mrożonych grzybów mnie przerosła. Była więc z przecieru i kilku suszonych:)
    Smakowita, ale wygląda okropnie. Dodam jeszcze, że obok niej stoi Wasz pasztet z wątróbek więc jest raczej buro w lodówce:)
    Dobrze, że desery są!!:))
    Pozdrawiam
    Dzięki Wam nie muszę myśleć:P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...