Składniki na 4 porcje:
- 800 g grzybów świeżych lub mrożonych
- 3-4 ziemniaki
- 2 cebule
- pęczek szczypiorku
- 150 g twarogu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać, oczyścić i pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, połowę posiekać, drugą połowę pokroić na większe kawałki.
2. Cebulę pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej posiekaną cebulę i grzyby. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone ziemniaki i zalać 2 szklankami wody. Całość zagotować, przykryć i gotować około 20 minut.
3. Umyty szczypiorek, pokroić. Na patelni rozgrzać masło i smażyć na nim grzyby pokrojone na duże kawałki. Dodać szczypiorek, chwilkę razem podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Do zupy dodać twaróg i całość razem zmiksować. Jeśli trzeba doprawić do smaku. Podawać z podsmażonymi grzybami i szczypiorkiem. Jako dodatek można podać paluszki z ciasta francuskiego TUTAJ.
Bardzo interesujący przepis! Nie spotkałam się jeszcze z takim połączeniem...
OdpowiedzUsuńNo to zrobiłam Ci ja tą dziwaczną zupę. Trochę zmodyfikowałam bo cena mrożonych grzybów mnie przerosła. Była więc z przecieru i kilku suszonych:)
OdpowiedzUsuńSmakowita, ale wygląda okropnie. Dodam jeszcze, że obok niej stoi Wasz pasztet z wątróbek więc jest raczej buro w lodówce:)
Dobrze, że desery są!!:))
Pozdrawiam
Dzięki Wam nie muszę myśleć:P