10 listopada 2010

MINI TARTY Z CZERWONĄ CEBULĄ




Dziś proponujemy mini tarty, zwane również tartaletkami. Można je przyrządzać na wiele sposobów z serami, na słodko z owocami, z warzywami, mięsem itp. jak to woli :) 

Chyba pamiętamy :), jak pierwszy raz jedliśmy tartę, przyrządzoną w tradycyjny sposób z nadzieniem z jajek, śmietany i serów. Natomiast, mini tarty były zrobione dla większej ilości osób i fantastycznie zdały egzamin. Forma i rozmiar, w sam raz na jeden kęs... no może na dwa :) 

Wersję, którą proponujemy, można przygotować również w dużej formie, smakuje równie wyśmienicie :) A kiedy przygotowujemy je na przyjęcie, wówczas możemy ciasto przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki lub upiec i gotowe przechować na następny dzień. 

Tarty mają to do siebie, że mogą być przygotowywane na co dzień, jak i od święta. Sprawdzają się w każdej sytuacji :) 







Składniki około 12 foremek o średnicy 8 cm: 

Ciasto kruche: 
- 250 g mąki
- 200 g masła
- 30 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka soli

Nadzienie: 
- 200 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 200 g fety
- listki bazylii do dekoracji
- 3 łyżki oliwy z oliwek

Czerwona cebula: 
- 4 czerwone cebule
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki octu balsamicznego



Przygotowanie: 

Ciasto: 
Mąkę wsypać do miski. Masło wyjąć z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem ciasta. Pokroić na kawałki i dodać do mąki. Ugniatać, dodając zimnej wody tak by wszystko razem się połączyło. Możemy również, wszystkie składniki, wsypać do malaksera i za pomocą noża ucierać, aż powstaną grudki. Wyjąć na wysypaną mąką stolnicę i uformować z ciasta kulę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

Nadzienie: 
Do garnka wlać oliwę, włożyć opłukany, osuszony i posiekany szpinak, podgrzewać mieszając przez około 2 minuty. Dodać posiekane ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez 1-2 minuty.

Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Patelnię rozgrzać, wyłożyć cebulę, posolić i smażyć przez około 10 minut, aż zmięknie. Dodać cukier brązowy i ocet balsamiczny, wymieszać i smażyć jeszcze przez 3 minuty.

Foremki wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wycinać kółka o średnicy większej niż średnica foremek. Wykładać ciastem mini foremki a spód nakłuwać widelcem, zanim zrobimy wszystkie, wkładać kolejno do lodówki. Każdą tartę okryć papierem do pieczenia i wyłożyć np. grochem aby obciążyć ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 200º, wstawić obciążone mini tary i piec około 15-20 minut. Zdjąć obciążenia i piec kolejne 10 minut.

Do upieczonych mini tart wkładać nadzienie ze szpinaku razem z serem feta, na wierzch ułożyć czerwoną cebulę. Wstawić do nagrzanego na 180 piekarnika i piec 10-15 minut, aż ser się roztopi i lekko przypiecze. Gotowe mini tarty posypać listkami bazylii.










8 komentarzy:

  1. Śliczne te tartaletki :) Ostatnio dostałam na nie foremki więc wypróbuję ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe! Nadzienie z cebulą ukryte w przepysznych, kruchych foremkach, to zdecydowanie coś, co lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają tak apetycznie, że z chęcią porwałabym Ci jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm... juz wiem, ze bardzo by mi smakowaly:) wygladaja pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziewczyny, cieszymy się, że przepis przypadł Wam do gustu :) A może kusimy Was zdjęciami? My uwielbiamy to małe wydanie tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. taka cebula.. wygląda jak najpyszniejszy deser.

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne te tarty.
    idealne na wieczorne party z przyjaciółmi ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie śliczne, no i ta czerwona cebulka - pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...