Chyba pamiętamy :), jak pierwszy raz jedliśmy tartę, przyrządzoną w tradycyjny sposób z nadzieniem z jajek, śmietany i serów. Natomiast, mini tarty były zrobione dla większej ilości osób i fantastycznie zdały egzamin. Forma i rozmiar, w sam raz na jeden kęs... no może na dwa :)
Wersję, którą proponujemy, można przygotować również w dużej formie, smakuje równie wyśmienicie :) A kiedy przygotowujemy je na przyjęcie, wówczas możemy ciasto przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki lub upiec i gotowe przechować na następny dzień.
Tarty mają to do siebie, że mogą być przygotowywane na co dzień, jak i od święta. Sprawdzają się w każdej sytuacji :)
Składniki około 12 foremek o średnicy 8 cm:
Ciasto kruche:
- 250 g mąki
- 200 g masła
- 30 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 200 g masła
- 30 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 200 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 200 g fety
- listki bazylii do dekoracji
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Czerwona cebula:
- 2 ząbki czosnku
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 200 g fety
- listki bazylii do dekoracji
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Czerwona cebula:
- 4 czerwone cebule
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę wsypać do miski. Masło wyjąć z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem ciasta. Pokroić na kawałki i dodać do mąki. Ugniatać, dodając zimnej wody tak by wszystko razem się połączyło. Możemy również, wszystkie składniki, wsypać do malaksera i za pomocą noża ucierać, aż powstaną grudki. Wyjąć na wysypaną mąką stolnicę i uformować z ciasta kulę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Nadzienie:
Nadzienie:
Do garnka wlać oliwę, włożyć opłukany, osuszony i posiekany szpinak, podgrzewać mieszając przez około 2 minuty. Dodać posiekane ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez 1-2 minuty.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Patelnię rozgrzać, wyłożyć cebulę, posolić i smażyć przez około 10 minut, aż zmięknie. Dodać cukier brązowy i ocet balsamiczny, wymieszać i smażyć jeszcze przez 3 minuty.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Patelnię rozgrzać, wyłożyć cebulę, posolić i smażyć przez około 10 minut, aż zmięknie. Dodać cukier brązowy i ocet balsamiczny, wymieszać i smażyć jeszcze przez 3 minuty.
Foremki wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wycinać kółka o średnicy większej niż średnica foremek. Wykładać ciastem mini foremki a spód nakłuwać widelcem, zanim zrobimy wszystkie, wkładać kolejno do lodówki. Każdą tartę okryć papierem do pieczenia i wyłożyć np. grochem aby obciążyć ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 200º, wstawić obciążone mini tary i piec około 15-20 minut. Zdjąć obciążenia i piec kolejne 10 minut.
Do upieczonych mini tart wkładać nadzienie ze szpinaku razem z serem feta, na wierzch ułożyć czerwoną cebulę. Wstawić do nagrzanego na 180 piekarnika i piec 10-15 minut, aż ser się roztopi i lekko przypiecze. Gotowe mini tarty posypać listkami bazylii.
Śliczne te tartaletki :) Ostatnio dostałam na nie foremki więc wypróbuję ten przepis:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Nadzienie z cebulą ukryte w przepysznych, kruchych foremkach, to zdecydowanie coś, co lubię! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają tak apetycznie, że z chęcią porwałabym Ci jedną :)
OdpowiedzUsuńmmm... juz wiem, ze bardzo by mi smakowaly:) wygladaja pysznie:)
OdpowiedzUsuńDziewczyny, cieszymy się, że przepis przypadł Wam do gustu :) A może kusimy Was zdjęciami? My uwielbiamy to małe wydanie tarty :)
OdpowiedzUsuńtaka cebula.. wygląda jak najpyszniejszy deser.
OdpowiedzUsuńpyszne te tarty.
OdpowiedzUsuńidealne na wieczorne party z przyjaciółmi ;]
Jakie śliczne, no i ta czerwona cebulka - pyszności :)
OdpowiedzUsuńsupreme new york
OdpowiedzUsuńmoncler
yeezy 700
kd 13
yeezy
longchamp bags
yeezy boost 350 v2
golden goose
yeezy boost 380
yeezy shoes