26 listopada 2010

ZIEMNIAKI SMAŻONE JAK FRYTKI




Och te pyszne ziemniaki, które można podawać na wiele sposobów. Można piec w piekarniku, wtedy mamy mniejszą ilość oleju :) Lecz czasami mamy ochotę na frytki, obieramy kroimy i smażymy. My uwielbiamy skórkę z ziemniaków, pod warunkiem że nie jest stara i zbyt gruba, dlatego zostawiamy ją. Jemy oprószone solą morską lub z dodatkiem sosów np. różowegoczosnkowegoziołowego...

Jesteśmy ciekawe pod jaką postacią przyrządzacie najczęściej ziemniaki. Czy jecie frytki i w jaki sposób je przyrządzacie? 









Składniki: 


- ziemniaki
- olej
- sól morska


Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Wrzucamy do rozgrzanego oleju i smażymy na złotawy kolor. Wyciągamy na papierowy ręcznik, aby olej spłynął. Oprószamy solą morską.







1 komentarz:

  1. ja jestem wielką wielbicielką ziemniaków. najczęściej (pod warunkiem że są w miarę młode) zawijam w sreberko i piekę ze skórką. a dla Lubego wszelkie wariacje z pieczonymi ziemniakami (również ze skórką)- od minimalistycznych - czyli z solą i tymiankiem po piekielnie przyprawione z dodatkiem wielu aromatów;)
    frytki raz w roku przy niespodziewanej wizycie znajomych;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...