26 listopada 2010

MAKRELA W KOTLETACH




Kotleciki, przygotowane zostały z pozostałej makreli. Kupiłyśmy dwie, jedną wykorzystałyśmy do pasty, a druga samotna została w lodówce. Do kotlecików, na początku mojego kucharzenia, wykorzystywałam rybę grillowaną lub gotowaną, ale wędzona makrela bardzo dobrze komponuje się w tej wersji. Całość, możecie przygotować dzień wcześniej i przetrzymać do następnego dnia w lodówce. Podawać można z ulubionym sosem lub tak jak my lubimy z surówką z kapusty kiszonej. A dla bardzo zgłodniałych, dodatkiem mogą być również FRYTKI








Składniki: 


- 1 większa wędzona makrela
- 1 jajko
- 400 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 cebula
- olej roślinny do smażenia



Przygotowanie: 

1. Rybę bardzo dokładnie oczyścić z ości, mięso przełożyć do miski widelcem rozdrobnić.

2. Ugotowane ziemniaki, obrać se skórki i przecisnąć przez praskę. Dodać do ryby.

3. Cebulę obrać, drobno poszatkować i zeszklić na patelni, lekko ostudzoną dodać do ryby.
Wszystko delikatnie wymieszać i dodać, jajko, czosnek, pietruszkę. Doprawić solą, pieprzem i musztardą.

4. Na patelni rozgrzać olej. Z gotowej masy uformować kotleciki i smażyć po 3-5 minut z każdej strony. Usmażone kotlety ułożyć na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.

5. Podawać z ulubionym dipem lub sałatą, z frytkami albo jeść same :)











3 komentarze:

  1. bardzo lubię makrelę, więc na pewno skorzystam z tego fajnego przepisu :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. A to ci dopiero fajna sprawa! To znaczy... dla kogoś, kto lubi panierkę. Ja nie lubię (wiem, dziwna jestem ;)). Ale i tak smakowicie się prezentują!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. no, przyznam szczerze, że bym nie wpadła na takie wykorzystanie wędzonej makreli.
    brawo za kreatywnośc!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...