22 listopada 2010

TORTILLA I MAŁPY W KOSMOSIE


Dzisiaj rodzinny seans filmowy czyli „Małpy w kosmosie” :)
Idealną zakąską, zamiast popcornu, do którego absolutnie nie mamy zastrzeżeń, będzie tortilla.
Kto nie wie co to tortilla?
Wszyscy ją znają, i pewnie wszyscy, nie raz ją jedli.
Tortilla z ziemniaków, pochodzi z Hiszpanii, jest to gruby omlet z plastrów ziemniaka, z dodatkiem przypraw, mięsa, warzyw i ryb. Natomiast, tortilla kukurydziana, okrągły i płaski placek, pochodzi z kuchni meksykańskiej.
Możemy przygotować ją sami, a kiedy w pośpiechu chcemy coś przekąsić, kupujemy gotowe placki tortilli, nadziewamy je tym, co akurat mamy w lodówce i na co mamy ochotę :)
Jeżeli, chcemy zjeść ciepłą, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika, a na koniec polewamy sosem.
Czy ktoś się oprze?
Smacznego!!!

PS. czy przyrządzacie sami tortillę, czy kupujecie gotowe?






Składniki: 


- 1 duży pomidor
- połowa świeżego ogórka
- placki tortilli
- sos czosnkowy lub/i kechup (wg upodobań)
- sałata (mieszanka, masłowa...)
- 1 puszka tuńczyka
- 2-3 jajka
- 2 niezbyt duże marchewki



Przygotowanie: 

1. Jajka włożyć do garnuszka i ugotować na twardo. Marchewkę obrać i pokroić na cienkie paseczki. Pomidor, ogórek oraz ugotowane i obrane jajka pokroić w dużą kostkę.

2. Placek tortilli położyć na srebrnej folii i posmarować cały np. sosem czosnkowym

3. Układać kolejno sałatę, pomidory, ogórek, jajko, marchewkę i tuńczyk można jeszcze z wierzchu oblać sosem.

4. Zależy jak chcemy jeść tak zawijamy. Jeżeli chcemy podgrzać zwijamy całość w folie (jak paczuszkę) i wkładamy do piekarnik na 10 -15 minut w wysokiej temperaturze 180-200ºC a potem przekrawamy na pół. Jeżeli chcemy zjeść od razu zimną zawijamy tylko koniec a wierzch tortilli zostawiamy. 
















2 komentarze:

  1. oczywiście robię sama :)
    a nawet goście robią sobie sami :)))
    taka szybka przekąska i każdy komponuje własną mieszankę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm, w sumie zależy od tego ile mam czasu i chęci, ale przeważnie robię sama :]
    Bardzo lubię dania kuchni meksykańskiej, więc też tortille jadłam z róznym "wnętrzem". Twoja propozycja wygląda ciekawie, szczególnie gotowane jajko :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...