28 listopada 2010

LE GATEAU AU CITRON - CIASTO CYTRYNOWE





Ostatnio Kaja, przyniosła ze szkoły przepis, który dostała od nauczycielki francuskiego. Oryginał jest w języku francuskim i został również przez nas zamieszczony. Kiedy ciasto dochodziło do siebie w piekarniku, w całym domu unosił się zapach cytryny. Oprószone cukrem pudrem ciasto, zostało natychmiast spałaszowane.

Dawno nie jedliśmy tak dobrego, żółtego, wilgotnego i cytrynowego ciasta. A dowodem na to jest to, że zaraz na drugi dzień, Kaja piekła drugie.

Zróbcie skok na cytrynowe ciasto!!! 









Ingrédients pour 6 personnes: 

- 200 g de farine
- 2 cuilleres a cafe de levure chimique
- 200 g de sucre
- 4 oeufs
- 150 g de fromage blanc
- le zeste de 2 citrons
- le jus et la pulpe de 2 citrons
- 150 ml d'huile de tournesol


Preparation: 

1. Dans un premier saladier, melanger la farine avec la levure ensuite ajouter le sucre.

2. Dans un deuxieme saladier, batter les oeufs, le fromage blanc, les zestes, le jus et la pulpe des citrons avec l'huile.

3. Ajouter cette preparation au premier saladier et melanger jusqu'a ce gue la pate soit lisse.

4. Verser dans un moule d'environ 20cm de diametre la preparation et faire cuire au four prechauffe a 180ºC pendant 45 minutes (jusqu'a ce que le dessus soit brun-dore) ensuit laisser refroidir pendant 1 heure.








Składniki: 


- 200g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g cukru
- 4 jajka
- 150g białego serka (najlepiej twaróg do sernika)
- skórka z 2 cytryn
- sok z 2 cytryn
- 150ml oleju słonecznikowego (może być oliwa z oliwek)
- cukier puder



Przygotowanie: 

1. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier.

2. W drugim naczyniu ubić jajka, biały serek, sok i skórkę z cytryny oraz olej.

3. Dodać suche składniki do mokrych i całość wymieszać aż ciasto będzie gładkie.

4. Wlać do formy o średnicy ok 20cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 45 minut (od góry ma być złocisty kolor) a następnie po wyjęciu schłodzić ciasto przez ok 1 godzinę.

5. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.









11 komentarzy:

  1. Wygląda cudnie, uwielbiam takie proste ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, język francuski jest taki piękny! Zawsze marzyło mi się, żeby go poznać... Wszystko przede mną. ;))

    A ciasto naprawdę fajne; podoba mi się dodatek serka. Bez wątpienia dodaje świetnej wilgoci, suchej z natury, babce.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnymi rzeczami się teraz dzieciaki zajmują na lekcjach francuskiego ;) Za moich czasów było bardzo nudno.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada super dziewczyny, bede musiala sprobowac... ale sie fajnie wyglupiacie na zdjeciach, cudo! Buzia od razu sama sie usmiecha, pozdrawiam
    Anna

    OdpowiedzUsuń
  5. Mm_ajko
    my również uwielbiamy :-)

    Zaytoon
    zgadzamy się z Tobą język francuski jest naprawdę piękny... i zawsze można zacząć naukę :-)
    A ciasto faktycznie, poprzez dodanie serka, jest wilgotne i dzięki cytrynie kwaskowate.

    Fanny
    Nie wszytskie dzieciaki się tym zajmują, to tak poza lekcjami :-)... niestety

    Anna
    Dziękujemy :-) to prawda chyba trochę szaleństwa w nas jest... jaka matka, taka córka ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham aromat cytryn roznoszący się po domu. Takie ciasto i u mnie znika w mig. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale ładne zdjecia! BArdzo lubię takie ciasto, jest proste i niesamowicie efektowne zarazem. Pozdrawiam ciepło i oglądam dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak tu cudnie cytrynowo!!! :D Aż czuję ten zapach... Przepis koniecznie do wypróbowania ;)
    Pozdrawiam serdecznie i miłego wieczorku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wyglądało absolutnie kusząco, ale niestety nie wyszło mi tak ładnie :-( Tzn z wierzchu popękało i zaczęło się już przypalać a w środku mokry zakalec

    OdpowiedzUsuń
  10. fajne ciasto, nie jest tak suche jak tradycyjne babki. Dodałam ubite białka. W połowie pieczenia przykryłam folia aluminiowa żeby się nie spiekło.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...