Na zimowy wieczór najlepsza pizza ziemniaczana :-)
Smacznego!
Ciasto:
- ok 1 szklanka ciepłej wody
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 ½ szkl mąki pszennej
- 1 szkl kaszy manny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 ½ szkl mąki pszennej
- 1 szkl kaszy manny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
- 3 średnie ziemniaki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 cebule
- 2 łyżki świeżego rozmarynu
- 2 łyżki soli
- 100-150 g sera mozarella lub koziego
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do posypania
Przygotowanie:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 cebule
- 2 łyżki świeżego rozmarynu
- 2 łyżki soli
- 100-150 g sera mozarella lub koziego
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do posypania
Przygotowanie:
1. Do miski, wsypać mąkę i kaszę mannę. Zrobić dołek do którego pokruszyć drożdże, posypać je łyżeczką cukru i zalać dwoma łyżkami ciepłej, ale nie gorącej wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
2. W międzyczasie przygotować ziemniaki. Pokroić je w cienkie plastry. Włożyć do głębokiego talerza, posypać solą, skropić paroma kroplami oliwy i zalać zimną wodą. Odstawić na 15 minut. Wyłożyć na papierowy ręcznik i dokładnie osuszyć.
3. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry lub wiórki.
4. Piekarnik rozgrzać do 220ºC. Po 15 minutach do miski z mąką, dodać sól, oliwę, resztę ciepłej wody i całość zagnieść, aż powstanie dość elastyczne ciasto. Wyłożyć ciasto na blachę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Maczając pędzel w oliwie, wysmarować ciasto. Rozłożyć plastry ziemniaków, cebuli, posypać rozmarynem, serem, solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec, całość skropić resztą oliwy.
6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą złote.
Ciekawa jestem, jak na taką pizzę zareagowaliby Domownicy. Bo ja bez wątpienia nie szczędziłabym zachwytów! ;)
OdpowiedzUsuńJa kiedyś mannę z braku mąki dodałam do leniwych i teraz często tak robię..
OdpowiedzUsuńA taka pizza musi być pyszna :)
Wyglada prawie tak samo jak moja ulubiona pizza w Mamma Roma, z tym, ze tam okraszaja te pizze oliwa truflowa.
OdpowiedzUsuńZaytoon
OdpowiedzUsuńPewnie zjedliby ze smakiem :-)
grazyna
Czasami takie kombinacje, nadają prostym potrawom inny wymiar :-) Spodobał nam się Twój pomysł z pierogami. Dziękujemy!
belgia
Niestety jeszcze nie miałyśmy okazji posmakować oliwy truflowej, może jeszcze się uda :-)
bardzo lubię pizzę z ziemniakami
OdpowiedzUsuńsupreme outlet
OdpowiedzUsuńsupreme clothing
curry 6
kyrie 5
yeezy boost
hermes bag
jordan retro
balenciaga shoes
curry 6
supreme new york