30 listopada 2010

PIZZA ZIEMNIACZANA




Pizza ta jest dość nietypowa, ponieważ do ciasta dodajemy kaszę mannę. Pomysł na wykorzystanie kaszy, zrodził się kiedy w domu zabrakło mąki a sklepy były pozamykane. Mieliśmy wtedy tak wielką ochotę na pizze, że wykorzystałyśmy jako dodatkowy składnik kaszę mannę. Następnym dodatkiem były ziemniaki, które sprawdziły się w tej roli wyśmienicie, z dodatkiem cebuli, sera, rozmarynu i soli morskiej smakowały obłędnie.

Na zimowy wieczór najlepsza pizza ziemniaczana :-)

Smacznego! 








Składniki: 


Ciasto: 
- ok 1 szklanka ciepłej wody
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 ½ szkl mąki pszennej
- 1 szkl kaszy manny
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki: 
- 3 średnie ziemniaki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 cebule
- 2 łyżki świeżego rozmarynu
- 2 łyżki soli
- 100-150 g sera mozarella lub koziego
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do posypania


Przygotowanie: 

1. Do miski, wsypać mąkę i kaszę mannę. Zrobić dołek do którego pokruszyć drożdże, posypać je łyżeczką cukru i zalać dwoma łyżkami ciepłej, ale nie gorącej wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

2. W międzyczasie przygotować ziemniaki. Pokroić je w cienkie plastry. Włożyć do głębokiego talerza, posypać solą, skropić paroma kroplami oliwy i zalać zimną wodą. Odstawić na 15 minut. Wyłożyć na papierowy ręcznik i dokładnie osuszyć.

3. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry lub wiórki.

4. Piekarnik rozgrzać do 220ºC. Po 15 minutach do miski z mąką, dodać sól, oliwę, resztę ciepłej wody i całość zagnieść, aż powstanie dość elastyczne ciasto. Wyłożyć ciasto na blachę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.

5. Maczając pędzel w oliwie, wysmarować ciasto. Rozłożyć plastry ziemniaków, cebuli, posypać rozmarynem, serem, solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec, całość skropić resztą oliwy.

6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą złote.










5 komentarzy:

  1. Ciekawa jestem, jak na taką pizzę zareagowaliby Domownicy. Bo ja bez wątpienia nie szczędziłabym zachwytów! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja kiedyś mannę z braku mąki dodałam do leniwych i teraz często tak robię..
    A taka pizza musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada prawie tak samo jak moja ulubiona pizza w Mamma Roma, z tym, ze tam okraszaja te pizze oliwa truflowa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaytoon
    Pewnie zjedliby ze smakiem :-)

    grazyna
    Czasami takie kombinacje, nadają prostym potrawom inny wymiar :-) Spodobał nam się Twój pomysł z pierogami. Dziękujemy!

    belgia
    Niestety jeszcze nie miałyśmy okazji posmakować oliwy truflowej, może jeszcze się uda :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię pizzę z ziemniakami

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...