25 października 2010

PIECZONE ZIEMNIAKI Z CZOSNKIEM I ROZMARYNEM




ja:
 a nasze ziemniaczki pieczone
z rozmarynem i czosnkiem, aż mi ślinka cieknie
kaja: ty pieczesz ze skórką
ja: no jasne, raz tylko zrobiłam bez skórki, ale Wy wolicie ze skórką...
kaja: takie lepsze
bo skórka trochę chrupiąca
mi najbardziej smakuje ten czosnek, taki słodziutki



ja: i koniecznie musi być go duuuuużo
wtedy się o niego nie bijemy :)
kaja: no
zawsze wtedy tata wygrywa bierze najwięcej
zawsze jest takie samo tłumaczenie
że jest największy i najwięcej je
a mi on tak smakuje
:)
ja: a ty bidulko najmłodsza, ale nie najmniejsza, jesteś na drugim miejscu
kaja: nie, w sumie to z tobą na równi, ale jem więcej
:)
ja: ciekawe kto jest na ostatnim, trzecim
jakiej równi :)
kaja: wcale nie ty

nie no ty
ja zawsze jem więcej
:)
ale to dobrze
bo gruba nie będziesz
ja: no tak rośniesz, wiec dużo jesz, ja już swoje wyrosłam :)
kaja: no wiadomka
tylko nie wiadomo dlaczego tata jeszcze tyle je
przecież on już urósł




Składniki: 


- 1 – 1 ½ kg ziemniaków
- 2 główki czosnku
- 4 gałązki rozmarynu
- sól morska
- pieprz
- 4 łyżki oliwy



Przygotowanie: 

1. Ziemniaki dokładnie oczyścić, osuszyć, pokroić na ćwiartki i rozłożyć na blaszce do pieczenia. Rozmaryn lekko posiekać i razem z łodyżkami dodać do ziemniaków. Główki czosnku nie obierać tylko podzielić ząbki, położyć na blaszce razem z ziemniakami.

2. Całość polać oliwą, posypać solą morską i pieprzem. Dokładnie wymieszać, najlepiej rękoma. Włożyć blachę do nagrzanego do 220º piekarnika, piec około 1 godziny, do czasu aż ziemniaki zrobią się złociste i chrupiące.








3 komentarze:

  1. Super przepis,ziemniaczki jadłam są przepyszne. Brawo dziewczyny, więcej takich przepisów. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. chrupiąca skórka, dużo czosnku...mmm...aż się rozmarzyłam. uwielbiam. ba! kocham takie ziemniaczki;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To tak jak my, możemy je jeść jako danie główne :) i jako dodatek do mięs...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...