26 października 2010

CIASTO FRANCUSKIE, JABŁKA I PIANA




kaja:
 dlaczego ty to coś zrobiłaś


ja: no właśnie tak się zastanawiam
aaaa wiem, niespodziewani goście, mało czasu i takie składniki w lodówce, a trzeba było czymś dobrym uraczyć gości :) 




kaja: dłuższej wypowiedzi udzielić nie mogłaś? 

ja: hehe 
tak mi jakoś palce po klawiaturze same suną 

kaja: hehe jasne
a to było z ciasta francuskiego, tak? 

ja: tak 

kaja: pyszne było 

ja: zastanawiam się czy to ciasto było by dobre z innymi owocami 

kaja: pewnie tak 
maliny byłyby dobre
chociaż truskawki, jagody, wiśnie, nawet chyba śliwki 

ja: Ty to wszędzie wsadziłabyś maliny :) 

kaja: no najlepsze
najlepszy owoc, przynajmniej dla mnie 

ja: no wiem, wiem 

kaja: mrożone też są dobre :) 

ja: szczególnie poza sezonem 

kaja: noo 

ja: ale piana nie wyszła mi chrupiąca jak beza, tylko taka miękka 

kaja: tutaj chyba bardziej taka pasuje
ciasto było kruche
tylko niestety, tylko na wierzchu, bo było w foremce
musiałabyś najpierw je przypiec
a potem wsadzić jabłka 

ja: a widzisz 

kaja: i pianę 

ja: dokładnie 

kaja: no ciasto by było chrupiące z każdej strony
tylko nie wiem co z pianą 

ja: najpierw przypiec ciasto, potem włożyć owoce z piana
i znowu zapiec 

kaja: noo 

ja: :)
to zrobimy to jeszcze raz 

kaja: no wiadomka




Składniki: 

- opakowanie ciasta francuskiego
- słoiczek, jabłek na szarlotkę
- 2-3 białka
- cukier


Przygotowanie: 

1. Ciasto francuskie pociąć na kwadraty, wielkości odpowiadającej foremce do mufinek. Każdy kwadrat umieścić w środku foremki.

2. Po 2-3 łyżeczki gotowych jabłek umieścić w każdy środku ciasta.

3. Białka ubić z cukrem, na sztywną pianę. Nałożyć na wierzch jabłek.

4. Piec w temperaturze 180º przez 20-30 minut.












9 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...