30 września 2010

KASZA JĘCZMIENNA I GRYCZANA Z BOCZKIEM I GRZYBAMI




Kiedy mamy sezon na grzyby, mama wymyśla z nich różne potrawy. Jedną z nich jest danie z dwóch rodzajów kasz z chrupiącym boczkiem, cebulką i smażonymi świeżymi grzybami. A kiedy przychodzą już mroźne dni i już nikt z nas nie pamięta o zbieranych grzybach, mama wyciąga zamrożone i w domu unosi się piękny zapach lasu :)

Do grzybów można dodać np. pietruszkę, która wzbogaci tylko ich zapach. Robimy różne wersje tej potrawy, dodając np. orzechy lub pestki słonecznika. Nie pieczemy w piekarniku, całość smażymy na patelni. Najważniejsze, że jest to proste i szybkie danie, które można przyrządzić dzień wcześniej. Smacznego :)


Składniki na 3 porcje: 

- 100 g kaszy jęczmiennej
- 100 g kaszy gryczanej
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek (może być więcej)
- 1 cebula, posiekana
- 80-100 g boczku
- 100-200 g grzybów
- 2 ząbki czosnku
- sól, świeżo zmielony pieprz



Przygotowanie:
  1. Do garnka z wrzącą i posoloną wodą, włożyć kaszę jęczmienną i gryczaną. Gotować przez 15-20 minut. Ugotowaną odsączyć. 
  2. Boczek pokroić w kostkę lub paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić boczek z cebulą, smażyć aż zaczną się rumienić. Przełożyć do miseczki. 
  3. Grzyby świeże oczyścić i odsączyć, mrożone wcześniej rozmrozić. Pokroić na kawałki, małe grzybki zostawić w całości. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić grzyby z poszatkowanym czosnkiem i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż się lekko przyrumienią. 
  4. Do usmażonych grzybów dodać ugotowane kasze i usmażony boczek z cebulką. Mieszając całość, lekko przysmażyć. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Można posypać pietruszką lub podać z łyżką śmietany. 



3 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba!
    Jakich grzybów używasz? Leśnych, czy pieczarki też mogą być?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy :)
    Na zdjęciu są grzyby leśne, ale można również zastąpić je pieczarkami lub zrobić pół na pół z grzybami i pieczarkami.

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem wielką fanką kasz wszelkiej maści. a z grzybami- super! świetne połączenie. i do tego szklaneczka kefiru;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...