1 października 2010

WSPOMNIENIE LATA




Co prawda mamy już jesień i chłodne dni ale lato wspominać możemy tez w chłodne jesienne lub zimowe poranki. Tą sałatkę można podawać wiosną, latem, kiedy mamy świeże warzywa, jak również można podawać ją zimą. Kiedy podamy ją w chłodny dzień, od razu skojarzy nam się z wiosną, z ciepły i słoneczny poranek. 

Gdy przychodzi wiosna, kiedy zaczynają się pojawiać świeże warzywa, pierwszym naszym daniem jest sałata lub kanapki. Zawsze jest to śniadanie w sobotę lub w niedziele, gdzie wszyscy razem możemy usiąść przy stole, i delektować się pysznymi warzywami, słońce wpadające przez okno temu wszystkiemu nadaje uroku. 




Składniki 3 porcje: 

- 2-3 jajka
- 6 liści sałaty
- 1 czerwona cebula
- 100g sera fety
- 6 suszonych pomidorów w zalewie
- 1 pomidor
- 12 zielonych oliwek
- wiejska bagietka
- sól morska, świeżo zmielony pieprz
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek



Przygotowanie: 
  1. Jajka ugotować na twardo, ugotowane i ostudzone obrać i pokroić w ćwiartki. Licie sałaty umyć w zimnej wodzie i osuszyć. Cebule pokroić w cienkie plastry. Ser, pomidory oraz suszone pomidory pokroić w kostkę. 
  2. Umyte liście sałaty położyć na dnie miseczki/talerza. Na sałatę położyć kolejno pomidory cebulę, pomidory suszone i ser fetę. Na samym wierzchu położyć 3-4 ćwiartki jajka. 
  3. Całość posypać szczyptą soli i pieprzem oraz polać łyżką oliwy z oliwek. 
  4. Bagietkę pokroić lub połamać na spore kawałki i podawać z masłem lub bez. 







1 komentarz:

  1. lubię takie proste sałatki, a kiedy zawierają suszone pomidory, to lubię je podwójnie ^_^

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...