Chili razem z gorczycą oraz grzybami to wspaniałe połączenie, do tego ocet i dodatek z grzybów gotowy. Najlepiej wybierać do marynowania grzyby małe i jędrne, grzyby większe trzeba pokroić na połówki lub ćwiartki. Grzyby można marynować na wiele sposobów i każdy jest dobry. Ta wersja jest naszą ulubioną i również Was namawiamy na jej wypróbowanie.
Składniki:
Grzyby:
- 1 ½ kg grzybów
- cebula
- łyżka soli
Zalewa:
- 1 szklanka octu 10%
- 3 szklanki wody
- 3 łyżeczki cukru
- 1 ½ łyżeczki soli
- cebula
- 3-4 papryczki chili
- po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- 3-4 liście laurowe
- garstka ziaren gorczycy
Przygotowanie:
Grzyby:
1.Grzyby oczyścić, opłukać i odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Do garnka wlać litr wody, wsypać sól, grzyby i cebulę. Gotować do miękkości przez 20-30 minut. Odcedzić, osączyć i wystudzić.
Zalewa:
1. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Papryczki przekroić wzdłuż na pół. Do garnka wlać ocet i wodę, dodać pokrojoną cebulę, cukier, sól i przyprawy. Całość gotować około 15 minut.
Ostudzone grzyby przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików, do każdego słoiczka włożyć połówkę chili. Wszystkie grzyby zalać gorącą zalewą z przyprawami, tak aby grzyby były zakryte. Szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem sprawdzając czy nie ciekną.
przepis (i zdjęcia!) bardzo mi się spodobały - recepturę pozwolę sobie wykorzystać u siebie - pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń