Kiedy mamy sezon na grzyby, mama wymyśla z nich różne potrawy. Jedną z nich jest danie z dwóch rodzajów kasz z chrupiącym boczkiem, cebulką i smażonymi świeżymi grzybami. A kiedy przychodzą już mroźne dni i już nikt z nas nie pamięta o zbieranych grzybach, mama wyciąga zamrożone i w domu unosi się piękny zapach lasu :)
Do grzybów można dodać np. pietruszkę, która wzbogaci tylko ich zapach. Robimy różne wersje tej potrawy, dodając np. orzechy lub pestki słonecznika. Nie pieczemy w piekarniku, całość smażymy na patelni. Najważniejsze, że jest to proste i szybkie danie, które można przyrządzić dzień wcześniej. Smacznego :)
Składniki na 3 porcje:
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 100 g kaszy gryczanej
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek (może być więcej)
- 1 cebula, posiekana
- 80-100 g boczku
- 100-200 g grzybów
- 2 ząbki czosnku
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Do garnka z wrzącą i posoloną wodą, włożyć kaszę jęczmienną i gryczaną. Gotować przez 15-20 minut. Ugotowaną odsączyć.
- Boczek pokroić w kostkę lub paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić boczek z cebulą, smażyć aż zaczną się rumienić. Przełożyć do miseczki.
- Grzyby świeże oczyścić i odsączyć, mrożone wcześniej rozmrozić. Pokroić na kawałki, małe grzybki zostawić w całości. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić grzyby z poszatkowanym czosnkiem i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż się lekko przyrumienią.
- Do usmażonych grzybów dodać ugotowane kasze i usmażony boczek z cebulką. Mieszając całość, lekko przysmażyć. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Można posypać pietruszką lub podać z łyżką śmietany.
Bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńJakich grzybów używasz? Leśnych, czy pieczarki też mogą być?
Dziękujemy :)
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu są grzyby leśne, ale można również zastąpić je pieczarkami lub zrobić pół na pół z grzybami i pieczarkami.
jestem wielką fanką kasz wszelkiej maści. a z grzybami- super! świetne połączenie. i do tego szklaneczka kefiru;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam