15 kwietnia 2013

SAŁATKA Z KUSKUSEM, AWOKADO I GRANATEM


Aromatyczne i bardzo smaczne danie. Doprawiony natką pietruszki i chili natką kuskus, z dodatkiem awokado, kurczaka i granatu. Zamiast kurczaka możecie użyć sera feta lub jak ktoś woli sera koziego. Do smaku można również dodać zrumienione pestki słonecznika. 

Awokado zawsze musi być dojrzałe (czyli miękkie pod skórką) i całe zielone, bez brązowych przebarwień. Można kupić je wcześniej, zawinąć w papier i odłożyć na 2 – 3 dni. Po tym czasie dojrzeje i będzie wtedy najsmaczniejsze. Pamiętaj, że po pokrojeniu lub rozdrobnieniu widelcem, skrapiamy je sokiem z cytryny (aby nie straciło swojego koloru), następnie posypujemy solą i pieprzem, polewamy oliwą z oliwek. Tak przygotowane możemy jeść na cieście francuskim i gofrach lub przygotować chłodnik z dodatkiem awokado.



Zaletą kaszy kuskus są jej walory żywieniowe: łatwość przyswajania przez organizm. Występujące w niej węglowodany są dobrym źródłem energii. Charakteryzuje się bardzo niewielką ilością tłuszczu. Jest źródłem białka i błonnika, niacyny oraz fosforu. Kasza Kuskus jest lekka i sycąca. Polecana do potraw spożywanych podczas upalnych dni. Przygotowuje się z niej sałatki, stosuje jako dodatek do mięs, używa do wzbogacania wypieków kulinarnych. Zastępuje ryż, makaron lub ziemniaki. 









Składniki: 


- 1 szklanka kaszy kuskus Sante
- 1 owoc granatu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 awokado
- ½ limonki
- 1 małe chili
- 1 filet z kurczaka
- świeży imbir do smaku
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 łyżka oliwy z czosnkiem
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka miodu



Przygotowanie:



1. Kaszę kuskus wsypać do miski, zalać wrzącą wodą 1 cm ponad poziom kaszy. Odstawić na kilka minut aż kasza wchłonie cały płyn, następnie wymieszać widelcem z posiekaną natką pietruszki. Dodać sok ze świeżo wyciśniętej limonki, pokrojone w plastry awokado, posiekane chili i owoce granatu.

2. Pierś z kurczaka smażymy na oliwie z czosnkiem. Kroimy w plastry lub kostkę. Dodajemy do kaszy.

3. Oliwę mieszamy z miodem, dodajemy sól i pieprz. Polewamy kaszę.

4. Podajemy udekorowaną rzeżuchą, kiełkami lub natką pietruszki.





2 komentarze:

  1. Hej wpadłem na twojego bloga bo być może chcesz się dowiedzieć jak wpłacić podatek do urzędu skarbowego? Jeśli tak to zapraszam na moją stronę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...