10 kwietnia 2013

JAGNIĘCINA I KASZA JAGLANA


Pamiętam jak po raz pierwszy przyrządzałam gęś, jak wyszukiwałam sprawdzonych przepisów na indyka, kiedy indziej podpytywałam jak dobrze upiec kaczkę. Chwile ekscytacji i podniecenia co z moich zmagań w kuchni wyjdzie. Chwil, których się nie zapomina, kiedy przyrządza się coś po raz pierwszy nazbierało się mnóstwo. Tym razem przyszła pora na jagnięcinę.

Czasami trudno przyrządzić cos z głowy nie znając wcześniej smaku, tym razem mięsa. Szukam wtedy przepisów i staram się przyrządzić na swój sposób :-)

Skorzystałam z przepisów z Kwestii Smaku, które połączyłam tak aby podpasowały naszym gustom. Jagnięcina wyszła pyszna!

Dodatkiem, niezastąpionym była kasza jaglana z przyprawami oraz sos z oliwy, bazylii i pietruszki (1/2 szklanki oliwy, kilka listków bazylii, 3 gałązki natki pietruszki - wszystko razem miksujemy).


Kasza jaglana jest źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz niacyny, składników mineralnych: magnezu, żelaza, fosforu, cynku oraz miedzi. Kasza jest również źródłem białka oraz błonnika pokarmowego. Z uwagi na to, iż jest lekkostrawna nadaje się do spożywania również przez ludzi cierpiących na zaburzenia przewodu pokarmowego, stosujących dietę lekkostrawną. Kaszę można podawać do dań mięsnych i bezmięsnych jako zdrowy zamiennik ziemniaków czy ryżu. Doskonale komponuje się również z owacami oraz stanowi ciekawe urozmaicenie sałatek warzywnych.



Smacznego!
aga








Składniki:
Żeberka:
- 1 kg żeberek jagnięcych (comber)

- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka listków świeżego rozmarynu + do dekoracji (tymianku lub estragonu)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 - 3 łyżeczki musztardy


Kasza jaglana:
- 1 szklanka kaszy jaglanej (Sante)
- 0,5 szklanki mleka
- przyprawy: sól, pieprz młotkowany z kolendrą, mieszanka kolorowych ziół, ognista mieszanka przypraw


Dodatki:
- pęczek pietruszki, kilkanaście liści bazylii, 0,5 szklanki oliwy. Całość zmiksować.



Przygotowanie - jagnięcina:
1. Z czosnku, rozmarynu, oliwy z oliwek i musztardy przygotować mieszankę. Żeberka opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki po 1-2 żeberka. Oprószyć sporo solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i natrzeć gotową mieszanką. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zamknąć i włożyć do lodówki na całą noc.

2. Piec przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni pod folią.


Przygotowanie - kasza jaglana:
1. Kaszę wysypać na sitko i opłukać zimną wodą, następnie przelać wrzątkiem. W garnku zagotować 2 szklanki wody i wrzucić opłukaną kaszę. Dodać sól i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Dodać mleko i dalej gotować. 

2. Przyprawić pieprzem młotkowanym z kolendrą, mieszanką kolorowych ziół i ognistą mieszanką przypraw.



Jagnięcinę podać w towarzystwie doprawionej kaszy jaglanej oraz zmiksowanej pietruszki z bazylią.







1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...