9 kwietnia 2013

KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY, MARCHEWKI I SELERA NACIOWEGO


Uwielbiam kiedy budzi mnie słońce. Dzisiaj, niestety go zabrakło. Spróbuję przywołać słoneczne kolory na talerzu, przygotowując pyszną i bardzo prostą zupę krem z marchewki i czerwonej soczewicy. Dzisiaj zupełnie spontanicznie, kolorowo, szybko i... zdrowo. Lubię zupy krem za ich szereg możliwości kolorystycznych i smakowych. Dodatki mogą być równie ciekawe np. prażone płatki migdałów, groszek ptysiowy, łyżka śmietany posypana grubo mielonym pieprzem, grzanki z serem pleśniowym... sami widziecie ile może być kompinacji.



Czerwona soczewica jest szybsza w przygotowaniu niż zielona (czas gotowania około 10- 15 minut), różni się również konsystencją i smakiem. Świetnie nadaje się do zup, potraw z ryżu i sosów. Soczewica jest źródłem witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi.







Składniki:

- 4-5 średnich marchewek
- 200 g czerwonej soczewicy (Sante)
- garść małych dymek
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 0,5-1 łyżka świeżo startego imbiru
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 2 gałązki selera naciowego
- 1,5 litra gorącego bulionu jarzynowego
- 1-2 szklanki mleka lub śmietanki kremówki

Dodatki: drobno pokrojony i lekko podduszony seler naciowy, gęsta śmietana, świeżo zmielony pieprz.



Przygotowanie:
1. Marchewkę obrać i razem z selerem opłukać i pokroić na około 2 cm kawałki. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę dymkę. Dodać masło, imbir i podgrzewać przez chwilkę na małym ogniu.
2. Dodać marchewkę oraz seler i smażyć przez około 5 minut. Następnie dodać soczewicę, wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć mieszając przez kolejne 3 minuty.
3. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem przez około 15 minut, aż marchewka, seler i soczewica będą miękkie.
4. Zmiksować na gładki mus, dodając mleko. Do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji.

5. Zupę podawać z łyżka gęstej śmietany, podduszonym selerem i posypaną świeżo zmielonym pieprzem.








5 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje i właśnie zgłodniałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ktoś mi właśnie podesłał adres Twojego bloga. Siedzę na nim już bite 2 godziny, co miałam zrobić - leży i kwiczy. Pięknie zdjęcia, super przepisy! Zostaję u Ciebie na dłużej :D
    PS. Czym możnaby zastąpić selera z tego przepisu? Bo bardzo nie lubię...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...