7 grudnia 2012

CZEKOLADOWE LUDZIKI


Przygotowując ciasto uważajcie aby nie zjeść go przed upieczeniem. Kiedy wymieszałyśmy wszystkie składniki przyszedł czas na spróbowanie ciasta zanim przełożymy go do foremek. Ludzików wyszło mniej... :-)
Po upieczeniu robią wrażenie i smakują rewelacyjnie. Nie tylko cieszą oko najmłodszych :-)
Możecie je udekorować lukrem lub po prostu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
aga



Od paru dni miałyśmy problem z blogger-em. Posty które chciałyśmy umieścić nie pojawiały się. Czy ktoś z Was miał lub ma podobny problem?
Miała pojawić się informacja o przedłużeniu konkursu z firmą Tetra Pak, że jeszcze do piątku czyli do dzisiaj można przesyłać przepisy konkursowe. Niestety awaria z postami uniemożliwiła nam to...
Informacje o konkursie znajdziecie TUTAJ






Składniki:
- 2 ½ szklanki mąki
- ½ szklanki niesłodzonego kakao
- ½ szklanki pełnego mleka
- ¾ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 ½ szklanki cukru
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
- 250 g masła
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 4 jajka



Przygotowanie:
1. W misce wymieszać mąkę, kakao, sodę i sól. Osobno zmiksować mleko i śmietanę. Mikserem utrzeć masło z cukrem na lekką, puszystą masę. Wbijać kolejno jajka, dodać wanilię. Kolejno wsypywać wymieszaną mąkę z kakao na przemian ze zmiksowaną śmietaną z mlekiem.

2. Gotową masę przełożyć do natłuszczonych foremek. Piec przez około 50 minut w 160 ºC.

3. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę do ostygnięcia. Można udekorować posypując cukrem pudrem lub za pomocą lukru zrobić oczka i guziki.





6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...