22 listopada 2012

EMPANADAS I KONKURS Z TETRA PAK


Wspólnie z firmą Tetra Pak przygotowaliśmy dla Was KONKURS, który polega na przesłaniu przepisu na potrawę bez konserwantów. Do przygotowania dania musicie użyć przynajmniej jednego produktu dostępnego w opakowaniach Tetra Pak.


Co trzeba zrobić ?
1. Przygotujcie przepis z wykorzystaniem co najmniej jednego produktu w opakowaniu kartonowym Tetra Pak. 

2. Każdy uczestnik może przesłać tylko jeden przepis.

3. W terminie do 30 listopada 2012 r. prześlijcie swój przepis na adres e-mail : konkurstetrapak@meckreacja.pl w temacie wiadomości e-mail koniecznie wpiszcie nazwę „CO DZIŚ JEMY MAMO”

4. Przed przystąpieniem do konkursu, koniecznie przeczytajcie regulamin konkursu.


Wyłonienie zwycięzców : 
Po zakończeniu konkursu zostaną wyłonieni 3 autorzy oryginalnych przepisów, którzy najlepiej oddadzą ideę kampanii Karton zamiast konserwantów. Zwycięzcy otrzymają nagrody ufundowane przez firmę Tetra Pak (szczegóły w regulaminie).


Życzymy powodzenia !





Z otrzymanych w paczce produktów przygotowałyśmy argentyńskie empanadas. Za każdym razem kiedy je przyrządzamy smakują inaczej i znikają bardzo szybko. 
Tym razem przygotowałyśmy je jeszcze inaczej, dusząc mięso w sokach otrzymanych od firmy Tetra Pak. Farsz nabrał lekko słodkiego posmaku a dodatek mielonej kolendry i wędzonej papryki pozwolił na otrzymanie wyjątkowych empanadas :-)

Smacznego!




EMPANADAS


Składniki:
farsz:
- 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 szklanka soku złote jabłka (Hortex)
- 1 szklanka soku karotka - marchew, jabłko, banan (Fortuna)
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki soli
- ½ opakowania kartonowego kukurydzy (Kwidzyn)
- 1/3 opakowania kartonowego groszku (Kwidzyn)

ciasto:
250 g mąki pszennej
120 g masła
1 łyżeczka soli
woda



Przygotowanie:

1. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać mięso, smażyć przez kilka minut. Wlać szklankę soku jabłkowego i szklankę soku mieszanego. Dusić aż cały sok odparuje. Dodać groszek i kukurydzę oraz przyprawy. Dusić przez chwilę. Odstawić aby farsz lekko przestygł.

2. Ciasto: wszystkie składniki szybko zagnieść, dodać zimnej wody tyle aby miało odpowiednią konsystencję. Rozwałkować do grubości ½ cm, wyciąć krążki. Łyżeczką nakładać farsz i zlepiać jak pierogi. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C aż się lekko przyrumienią. Można również smażyć na smalcu.






6 komentarzy:

  1. Wczoraj robiłam i to bardzo podobne. Pyszności;)

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja nie robiłam ale ciągle się przymierzam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pewnie te pierożki są uzależniające.... trzeba się zastanowić, czy jest się pewnym je wykonać ;)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wyglądają, i te zdjęcia... Moje poczucie estetyki jest niezmiernie zadowolone za każdym razem, kiedy tu zaglądam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W konkursie się nie udało ale próbujemy jutro te pyszności:)!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...