9 listopada 2012

ZUPA KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I CUKINI




Jesień, za oknami szaro, zimno i deszczowo. Ta pora roku najpiękniejsza jest na samym początku, kiedy liście spadają z drzewa, świeci słońce, dopisuje nam humor i jest kolorowo oraz ciepło. Ale teraz kiedy pogoda nie dopisuje, najlepiej usiąść z ciepłą herbata przy dobrej książce. A na poprawę jesiennego humoru wziąć kilka kostek czekolady i zatopić się w słowach powieści.

Ale zamiast odrobiny słodyczy proponujemy wam pyszną, gorącą o wyrazistym smaku zupę krem z pieczonej papryki z cukinią. Smak i ostro pomarańczowy kolor kremu idealnie pasują do tych szarych dni, kiedy już nie ma kolorów za oknem warto dodać je do swoich potraw.


 



Składniki:

- 3 papryki
- 2/3 małej cukini
- 1 szklanka wody
- 1/2 kostki bulionu warzywnego
- 3-4 łyżki śmietany kremówki
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku



Przygotowanie:

1. Paprykę opiec w rozgrzanym piekarniku do 180 C tak aby z każdej strony skórka szczerniała (obracaj paprykę w trakcie pieczenia). Upieczoną paprykę wystudzić, następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

2. Cukinię pokroić w kostkę i lekko poddusić. Do wysokiego rondla przełożyć obraną paprykę, dodać cukinię i całość zmiksować. Dodając rozrobiony bulion. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietankę - tyle, ile lubisz.


Smacznego!
kaja





13 komentarzy:

  1. Wspaniala. Na rozgrzewke - jak znalazl.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym taką miseczkę zupki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oo pychota, ja bym nie jadła miseczki tylko słój! jak na zdjęciu.
    Notabene słoiki uwielbiam, ostatnio piłam z podobnego piwo...
    Przepis tak prosty, ze chyba wypróbuje jutro! mniaaaaaaam
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piwa w takim nie piłam... ale chętnie bym spróbowała ;-) pozdrawiam aga

      Usuń
  4. Mmmmniam! Prezentuje się wyśmienicie! A zdjęcia cudowne!:-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha! Szkoda, że zużyłam już wszystkie moje cukinie...

    OdpowiedzUsuń
  6. zupa wow! ale zdjęcia genialne niebanalne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupka przepyszna. Dodałam jeszcze trochę chili i posypałam koperkiem. Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...