Mamy piątek i możemy świętować bo już za chwilę weekend. Propozycja na sobotni obiad, który zaspokoi każdego. Szybkie do wykonania i jednocześnie elegancko podane. Nie ma przy tym za dużo pracy, dlatego więcej czasu możemy poświęcić na przyjemności :-)
Do roladek możecie podać ziemniaki gotowane lub smażone, frytki, kopytka lub makaron.
Smacznego!
Składniki:
- 6 kotletów z karkówki 1 cm
- 1 cebula
- garść pietruszki
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
- przyprawa kolendra z pieprzem Kamis
- olej do smażenia
chutney: - 10 śliwek wydrążonych
- 1 papryka pomarańczowa
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- ognista mieszanka przypraw Kamis
Przygotowanie:
1. Kotlety roztłuc tłuczkiem na cieńsze. Przyprawić solą, tymiankiem i przyprawą Kamis. Cebulę obrać i posiekać w piórka, rozłożyć na kotletach, posypać natką pietruszki. Zawinąć i spiąć wykałaczką. Na rozgrzanej patelni smażyć roladki 2 minuty z każdej strony aż się przyrumienią. Każdą roladkę zawinąć w papier Saga, tworząc paczuszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na około 40 minut.
2. Wszystkie składniki na chutney wkładamy do garnka i podgrzewamy. Dusimy około 10 minut, tak aby śliwki i papryka nie były zbyt miękkie. Podajemy razem z roladkami.
widzę, że u Was prawdziwe papierowe szaleństwo! boskie :)
OdpowiedzUsuńjeszcze, jeszcze troszkę :-) mamy nadzieję, że wytrzymacie :-)
Usuńbrzmią smakowicie, tym bardziej że pieprz młotkowany z kolendrą to mój ulubiony :)
OdpowiedzUsuńśliwki i karkówka i te ziołowe aromaty - doskonałość kompozycji...coś dla ciała i ducha :)
OdpowiedzUsuńJak zawsze wygląda przepięknie i przepysznie :)
OdpowiedzUsuńO! Zawsze robię chutney do jednego dania, a później nie wiem, co z nim zrobić :)
OdpowiedzUsuńZbieram takie przepisy!