26 października 2012

ROLADKI Z DODATKIEM CHUTNEY


Mamy piątek i możemy świętować bo już za chwilę weekend. Propozycja na sobotni obiad, który zaspokoi każdego. Szybkie do wykonania i jednocześnie elegancko podane. Nie ma przy tym za dużo pracy, dlatego więcej czasu możemy poświęcić na przyjemności :-)
Do roladek możecie podać ziemniaki gotowane lub smażone, frytki, kopytka lub makaron.

Smacznego!




Składniki:
- 6 kotletów z karkówki 1 cm
- 1 cebula
- garść pietruszki
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
- przyprawa kolendra z pieprzem Kamis
- olej do smażenia

chutney: - 10 śliwek wydrążonych
- 1 papryka pomarańczowa
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- ognista mieszanka przypraw Kamis



Przygotowanie:
1. Kotlety roztłuc tłuczkiem na cieńsze. Przyprawić solą, tymiankiem i przyprawą Kamis. Cebulę obrać i posiekać w piórka, rozłożyć na kotletach, posypać natką pietruszki. Zawinąć i spiąć wykałaczką. Na rozgrzanej patelni smażyć roladki 2 minuty z każdej strony aż się przyrumienią. Każdą roladkę zawinąć w papier Saga, tworząc paczuszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na około 40 minut.

2. Wszystkie składniki na chutney wkładamy do garnka i podgrzewamy. Dusimy około 10 minut, tak aby śliwki i papryka nie były zbyt miękkie. Podajemy razem z roladkami.







6 komentarzy:

  1. widzę, że u Was prawdziwe papierowe szaleństwo! boskie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze, jeszcze troszkę :-) mamy nadzieję, że wytrzymacie :-)

      Usuń
  2. brzmią smakowicie, tym bardziej że pieprz młotkowany z kolendrą to mój ulubiony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliwki i karkówka i te ziołowe aromaty - doskonałość kompozycji...coś dla ciała i ducha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zawsze wygląda przepięknie i przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O! Zawsze robię chutney do jednego dania, a później nie wiem, co z nim zrobić :)
    Zbieram takie przepisy!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...