Placuszki z dyni i ziemniaków robi się bardzo szybko. Są bardzo smaczne i znikają szybciej niż się smażą ;-) W przepisie napisałam żeby ziemniaki i dynię zetrzeć na tarce, śmiało można użyć do tego robota kuchennego J Do placków polecam śmietanę oraz kolorową przyprawę Kamis, tak podane wyglądają jeszcze bardziej zachęcająco.
Składniki:
- ok. 1/2 kg dyni
- 3 większe ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 jajko lub 2 jeśli są malutkie
- mąka lub bułka tarta
- 1 większy ząbek czosnku
- olej do smażenia
- pieprz, sól
Dodatki:
- kolorowa mieszanka Kamis
- śmietana
Przygotowanie:
1. Dynię i ziemniaki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy na około 15 minut. Jeżeli oddzieliła nam się woda od jarzyn, odlewamy a resztę jarzyn wyciskamy. Czosnek wycisnąć i dodać do dyni i ziemniaków. Wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy mąkę lub bułkę tartą około 2-3 łyżek.
2. Na rozgrzany olej nakładamy po łyżce masy dociskając. Smażymy z obu stron, na zloty kolor.
3. Podajemy ze śmietaną i kolorową mieszanką Kamis.
Robiłam w tym roku, gdy jeszcze miałam swoją dynię :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują. Musiały być pyszne!
OdpowiedzUsuńPs. Ładny minimalistyczny szablon, ale niestety napis pod tytułem bloga kompletnie dla mnie nieczytelny. :(
Bardzo fajny pomysł na placki, a tę przyprawę Kamisa mam i bardzo lubię jej używać do sałatek :)
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś podobne z cukinią :) muszą być prze smaczne :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają:) muszę kiedyś wypróbować wersję z dynią:)
OdpowiedzUsuńDyniowe jadłam, ziemniaczane też, ale jeszcze nigdy w połączeniu tych dwóch składników razem :D
OdpowiedzUsuńA co z cebulą?
OdpowiedzUsuńRewelacjaa, dziś już robiłam je dla dzieci drugi raz, palce lizać i polecam, tylko wg upodobań dzieci dodaję więcej czosnku!
OdpowiedzUsuńyeezy
OdpowiedzUsuńjordan shoes
off white jordan 1
supreme shirts
jordan 1 off white
kyrie 5 spongebob
supreme hoodie
golden goose
off-white
longchamp outlet