12 listopada 2012

PLACKI DYNIOWO-ZIEMNIACZANE


Placuszki z dyni i ziemniaków robi się bardzo szybko. Są bardzo smaczne i znikają szybciej niż się smażą ;-) W przepisie napisałam żeby ziemniaki i dynię zetrzeć na tarce, śmiało można użyć do tego robota kuchennego J Do placków polecam śmietanę oraz kolorową przyprawę Kamis, tak podane wyglądają jeszcze bardziej zachęcająco.

 





Składniki:

- ok. 1/2 kg dyni
- 3 większe ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 jajko lub 2 jeśli są malutkie
- mąka lub bułka tarta
- 1 większy ząbek czosnku
- olej do smażenia
- pieprz, sól

Dodatki:
- kolorowa mieszanka Kamis
- śmietana



Przygotowanie:

1. Dynię i ziemniaki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy na około 15 minut. Jeżeli oddzieliła nam się woda od jarzyn, odlewamy a resztę jarzyn wyciskamy. Czosnek wycisnąć i dodać do dyni i ziemniaków. Wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy mąkę lub bułkę tartą około 2-3 łyżek.

2. Na rozgrzany olej nakładamy po łyżce masy dociskając. Smażymy z obu stron, na zloty kolor.

3. Podajemy ze śmietaną i kolorową mieszanką Kamis.





 

8 komentarzy:

  1. Robiłam w tym roku, gdy jeszcze miałam swoją dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentują. Musiały być pyszne!

    Ps. Ładny minimalistyczny szablon, ale niestety napis pod tytułem bloga kompletnie dla mnie nieczytelny. :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł na placki, a tę przyprawę Kamisa mam i bardzo lubię jej używać do sałatek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam kiedyś podobne z cukinią :) muszą być prze smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wyglądają:) muszę kiedyś wypróbować wersję z dynią:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dyniowe jadłam, ziemniaczane też, ale jeszcze nigdy w połączeniu tych dwóch składników razem :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacjaa, dziś już robiłam je dla dzieci drugi raz, palce lizać i polecam, tylko wg upodobań dzieci dodaję więcej czosnku!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...