W ciepły, słoneczny i leniwy weekend, proponuję Wam popularne jednogarnkowe danie. Szybkie, proste i wypełnione sezonowymi warzywami, z dodatkiem kiełbasy. Wystarczy pokroić wszystko w sporą kostkę i w kolejności podsmażać, podusić, na koniec doprawić i danie gotowe.
Widziałam i jadłam wiele wersji tego popularnego węgierskiego dania. I za każdym razem, ktokolwiek je przyrządzi jest wyjątkowe :-)
Latem często pojawia się na naszym stole.
Ciekawa jestem z jakimi dodatkami wy przyrządzacie leczo?
Składniki:
- ½ cukini
- ½ czerwonej papryki
- ½ zielonej papryki
- 2-3 kiełbasy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 pomidory
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- kiełki do posypania
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Papryki umyć, oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
2. Kiełbasę pokroić w plasterki i razem z cebulą podsmażyć na oleju. Dodać pomidory, chwilę dusić. Dodać papryki, cukinię i czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, dusić 15-20 minut.
3. Na koniec posypać kiełkami.
Smacznego!
aga
Jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Zdrowe i przepyszne.
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie było moim ulubionym w dzieciństwie :-) pozdrawiam ciepło
UsuńI zawsze tak samo pyszne :)
OdpowiedzUsuńTu się zgadzam z Tobą. Jakkolwiek nie byłoby przyrządzone zawsze smakuje :-) dzięki za odwiedziny
Usuńu mnie leczo to po węgierski czyli głownie papryką i cebulą z dodatkiem pomidorów i kiełbasy podsmażonej wcześniej :) pysznie dziś u Was :)
OdpowiedzUsuńza literówki przepraszam :(
UsuńNic nie zauważyłam :-) Tak smakuje najlepiej. pozdrawiam ciepło
UsuńMnie też leczo kojarzy się jakoś z dzieciństwem, lubiłam wyjadać z miseczki i zagryzać bułką z masłem :) Jak dla mnie, im więcej papryki, tym lepiej :)
OdpowiedzUsuńJa również lubię paprykę, dlatego nigdy jej za wiele :-) A i wyjadać uwielbiam :-) pozdrawiam
UsuńLeczo z podsmażoną kiełbaską jest pyszne, bardzo fajny pomysł aby dodać do niego kiełki:)
OdpowiedzUsuńKiełki nadały odrobinę nowego posmaku :-) Było naprawdę pyszne :-) pozdarwiam i dzięki za odwiedziny
Usuńu Nas też dziś leczo,tylko zamiast cukini dałam kabaczka::)
OdpowiedzUsuńZ kabaczkiem równie smaczne. SMACZNEGO :-) pozdrawiam i zapraszam ponownie
UsuńU mnie dzisiaj zbójeckie, przyrządzone męską ręką. A wasze jest bardzo delikatne do tego użyta cukinia! Pysznie!
OdpowiedzUsuńA u mnie dziś/wczoraj:-) też było leczo, tyle że bez kiełbasy, więc w sumie nie wiadomo leczo to czy nie leczo:-). Mnóstwo papryki, świeże pomidory, cebula i kabaczek.
OdpowiedzUsuńMmm...leczo...uwielbiam! Robie bardzo podobnie, tyle tylko, ze nie mam dostepu do polskiej kielbaski i musze ja zastepowac wedzonym boczkiem, ale tez jest pycha!;) No i oczywiscie moje leczo jest ze spora doza ostrej papryczki chilli:) A jak leczo i jak ostre, to oczywiscie zakropione dobrze schlodzonym bialym wytrawnym;)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka!:*
U mnie występuje "Leczo" wegetariańskie. A w Budapeszcie jadłam leczo z dodatkiem kakao. Było pyszne i nawet chciałam wyciągnąć od kelnerki przepis, ale się nie zrozumiałyśmy :)
OdpowiedzUsuńRobiłam tak ostatnio! Kakao robi robotę:D Postaram się powtórzyć przepis i wrzucić do siebie. Więc zapraszam na bloga :))
Usuń
OdpowiedzUsuńW sezonie robię leczo z i cukinii i kabaczka + oczywiście cebula, papryka i pomidory albo przecier. Ostatnio zrobiłam eksperyment i (podobnie jak w chilli) dodałam łyżkę ciemnego kakao. Było cu-do-wne!
o właśnie przeczytałam komentarz z kakao:D
UsuńJak ja dawno nie jadłam tego przysmaku! Chyba najwyższy czas o zmienić :)
OdpowiedzUsuńKamciss, oj warto :-)
Usuńostatnio i u mnie przyrządza się leczo z cukinni - jest ich mnnóstwo, więc aż szkoda nie korzystać
OdpowiedzUsuńWykorzystujmy ile się da, potem będziemy czekać cały rok. Pozdrawiamy ciepło
UsuńUwielbiam leczo! :)
OdpowiedzUsuńMy również :-) I tę porę roku, za jej dary i... za leczo ;-) buźka Jagoda
Usuńapetyczne danie.
OdpowiedzUsuńże już o samych zdjęciach nie wspomnę :)
Witamy i dziękujemy za komentarz :-) pozdrawiamy
UsuńWarzywka!!! Uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne i bardzo szybkie jedzonko. Tak, notabene u Was można się najeść samymi zdjęciami :)
OdpowiedzUsuńMmmm... można się zakochać w Twoich przepisach :D Polecam też przepisy z http://leczo.net.pl/ :)
OdpowiedzUsuń