18 sierpnia 2012

LECZO


W ciepły, słoneczny i leniwy weekend, proponuję Wam popularne jednogarnkowe danie. Szybkie, proste i wypełnione sezonowymi warzywami, z dodatkiem kiełbasy. Wystarczy pokroić wszystko w sporą kostkę i w kolejności podsmażać, podusić, na koniec doprawić i danie gotowe.

Widziałam i jadłam wiele wersji tego popularnego węgierskiego dania. I za każdym razem, ktokolwiek je przyrządzi jest wyjątkowe :-)

Latem często pojawia się na naszym stole.

Ciekawa jestem z jakimi dodatkami wy przyrządzacie leczo?



Składniki:
- ½ cukini
- ½ czerwonej papryki
- ½ zielonej papryki
- 2-3 kiełbasy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 pomidory
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- kiełki do posypania



Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Papryki umyć, oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

2. Kiełbasę pokroić w plasterki i razem z cebulą podsmażyć na oleju. Dodać pomidory, chwilę dusić. Dodać papryki, cukinię i czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, dusić 15-20 minut.

3. Na koniec posypać kiełkami.



Smacznego!
aga





31 komentarzy:

  1. Jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Zdrowe i przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że nie było moim ulubionym w dzieciństwie :-) pozdrawiam ciepło

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tu się zgadzam z Tobą. Jakkolwiek nie byłoby przyrządzone zawsze smakuje :-) dzięki za odwiedziny

      Usuń
  3. u mnie leczo to po węgierski czyli głownie papryką i cebulą z dodatkiem pomidorów i kiełbasy podsmażonej wcześniej :) pysznie dziś u Was :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. za literówki przepraszam :(

      Usuń
    2. Nic nie zauważyłam :-) Tak smakuje najlepiej. pozdrawiam ciepło

      Usuń
  4. Mnie też leczo kojarzy się jakoś z dzieciństwem, lubiłam wyjadać z miseczki i zagryzać bułką z masłem :) Jak dla mnie, im więcej papryki, tym lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również lubię paprykę, dlatego nigdy jej za wiele :-) A i wyjadać uwielbiam :-) pozdrawiam

      Usuń
  5. Leczo z podsmażoną kiełbaską jest pyszne, bardzo fajny pomysł aby dodać do niego kiełki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiełki nadały odrobinę nowego posmaku :-) Było naprawdę pyszne :-) pozdarwiam i dzięki za odwiedziny

      Usuń
  6. u Nas też dziś leczo,tylko zamiast cukini dałam kabaczka::)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kabaczkiem równie smaczne. SMACZNEGO :-) pozdrawiam i zapraszam ponownie

      Usuń
  7. U mnie dzisiaj zbójeckie, przyrządzone męską ręką. A wasze jest bardzo delikatne do tego użyta cukinia! Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. A u mnie dziś/wczoraj:-) też było leczo, tyle że bez kiełbasy, więc w sumie nie wiadomo leczo to czy nie leczo:-). Mnóstwo papryki, świeże pomidory, cebula i kabaczek.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm...leczo...uwielbiam! Robie bardzo podobnie, tyle tylko, ze nie mam dostepu do polskiej kielbaski i musze ja zastepowac wedzonym boczkiem, ale tez jest pycha!;) No i oczywiscie moje leczo jest ze spora doza ostrej papryczki chilli:) A jak leczo i jak ostre, to oczywiscie zakropione dobrze schlodzonym bialym wytrawnym;)
    Pozdrowionka!:*

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie występuje "Leczo" wegetariańskie. A w Budapeszcie jadłam leczo z dodatkiem kakao. Było pyszne i nawet chciałam wyciągnąć od kelnerki przepis, ale się nie zrozumiałyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam tak ostatnio! Kakao robi robotę:D Postaram się powtórzyć przepis i wrzucić do siebie. Więc zapraszam na bloga :))

      Usuń

  11. W sezonie robię leczo z i cukinii i kabaczka + oczywiście cebula, papryka i pomidory albo przecier. Ostatnio zrobiłam eksperyment i (podobnie jak w chilli) dodałam łyżkę ciemnego kakao. Było cu-do-wne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o właśnie przeczytałam komentarz z kakao:D

      Usuń
  12. Jak ja dawno nie jadłam tego przysmaku! Chyba najwyższy czas o zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ostatnio i u mnie przyrządza się leczo z cukinni - jest ich mnnóstwo, więc aż szkoda nie korzystać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wykorzystujmy ile się da, potem będziemy czekać cały rok. Pozdrawiamy ciepło

      Usuń
  14. Odpowiedzi
    1. My również :-) I tę porę roku, za jej dary i... za leczo ;-) buźka Jagoda

      Usuń
  15. apetyczne danie.
    że już o samych zdjęciach nie wspomnę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witamy i dziękujemy za komentarz :-) pozdrawiamy

      Usuń
  16. Bardzo pyszne i bardzo szybkie jedzonko. Tak, notabene u Was można się najeść samymi zdjęciami :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmmm... można się zakochać w Twoich przepisach :D Polecam też przepisy z http://leczo.net.pl/ :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...