Sałatka ta, kojarzy mi się z naszymi obiadami w Chorwacji. Gdy na małym stoliczku przed namiotem, wyciągaliśmy wszystkie warzywa, kroiliśmy je i wrzucaliśmy do miski, zalewając oliwą z oliwek i doprawiając solą oraz pieprzem. Chrupiąca biała papryka, soczysty słodki pomidor, i cebula. Wszystko słodkie i chrupiące, właśnie za to uwielbiam kraje śródziemnomorskie – słońce, woda oraz słodkie warzywa i owoce.
A wy jakie regiony najbardziej lubicie?
Tą sałatkę robiłam sobie na śniadanie. Więc składniki podam na 1 porcję, ale jak wiadomo w sałatce można pozmieniać proporcje w zależności na ile jest osób.
Składniki:
Składniki:
- 1 pomidor
- ½ szalotki
- ok. 12 kawałków fety
- 3-4 pomidory suszone
- 10 zielonych oliwek
- garść bazylii
- 1 kromka chleba
- garść kiełków rzodkiewki
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Pomidor pokroić w kostkę, szalotkę w piórka, suszone pomidory w paseczki, oliwki przekroić na pół.
2. Wszystkie pokrojone warzywa, wrzucić do miseczki, bazylie porwać na pół i również dodać do miseczki z garścią kiełków.
3. Całość zalać oliwą i wymieszać. Na wierzch położyć tost pokrojony w kosteczkę.
kaja
Coś pysznego. dodałabym tylko właśnie jakiś chrupiący element - może chociaż sałatę lodową? tak czy siak naprawdę apetycznie się to prezentuje!
OdpowiedzUsuńO tak, tak sałata tutaj też bedzie na miejscu :-)
UsuńGdybym miała wybierać tylko kulinarnie, miałabym problem, jeśli chodzi o klimat i jedzenie, też wybrałabym kraje śródziemnomorskie do życia :D
OdpowiedzUsuńTo jest nas więcej ;-) Choć to prawda jakoś zawsze z wyborem jest problem.
UsuńBardzo klimatyczne zdjęcia! Wyjątkowo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńDzięki Kasiu!
UsuńUwielbiam śródziemnomorskie smaki, szczególnie latem :) Ale nie potrafię zdecydować z jaką kuchnię lubię najbardziej..
OdpowiedzUsuńZupełnie tak jak my :-)
UsuńMusi być pyszna! ;-)
OdpowiedzUsuńO tak, jest, naprawdę :-)
Usuńna lato jak znalazł:)
OdpowiedzUsuń