6 sierpnia 2012

FOCACCIA PEŁNOZIARNISTA


Focaccia, jak zapewne niektórzy już wiedzą, jest to rodzaj włoskiego, drożdzowego, płaskiego chleba. Może być przygotowywana z mąki pszennej lub chlebowej. Ja tym razem użyłam mąki pełnoziarnistej. Z której wyszedł równie smaczy i puszysty chlebek.

Znalazłam mnóstwo wersji z różnymi dodatkami, a więc tak naprawdę możemy tutaj zaszeleć wyobraźnią. Jednak jak zawsze zdecydowanie jesteśmy za prostotą, im mniej tym smaczniej :) Wystarczy sama oliwa z oliwek, morska sól, rozmaryn i bazylia, którą zaproponowałam w przepisie.

Do wykonania focaccia zainspirował mnie przepis z książki "Wielka księga kucharska", jednak zmodyfikowałam go zmieniając mąkę chlebową na pełnoziarnistą i dodałam liście bazylii.

Focaccia znakomicie, sprawdza się podana wieczorem z dodatkiem oliwy z oliwek, w której można maczać kawałki chleba i z dodatkiem lampki wina :-)

Sprawdza się również w kanapkach szykowanych do pracy, szkoły lub na piknik.

Jako dodatków na wierzch ciasta możecie użyć np suszonych pomidorów, koktailowych pomidorków, czarnych oliwek, anchois, pokruszonego sera, skarmelizowanej cebuli...

A Wam z czym najbardziej smakuje focaccia?







Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 550g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka cukru
- 310 ml ciepłej wody (nie gorącej)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soli


dodatki:
- sól morska do posypania
- 1-2 gałązki świeżego rozmarynu, posiekanego
- liście bazylii, posiekane
- oliwa do posmarowania chleba



Przygotowanie:
1. W dużej misce rozpuścić drożdże, posypując je łyżeczką cukru i zalewając ciepłą wodą. Jeżeli używamy miksera robimy to w jego naczyniu. Mieszając (używamy mieszadła lub haka) dodajemy sól, oliwę i powoli wsypujemy 470 g mąki. Mieszamy lub wyrabiamy, aż powstanie miękkie ciasto.

W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki, mieszamy lub zagniatamy aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne i będzie odchodzić od ścianek miksera.

2. Natłuszczamy drugą miskę, ciasto wyciągamy, formujemy kulę, wkładamy do miski i obracamy parę razy aby pokryć kulę oliwą. Przykrywamy miskę folią spożywczą, odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.

3. Formę do pieczenia o wymiarach około 30x40 cm, smarujemy oliwą. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, lekko rozwałkowujemy i przekładamy na blachę. Odtawiamy na 5 minut. Następnie palcami rozciągamy ciasto tak by zakryło całą formę do pieczenia. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamyna około 30 minut.

4. Piekarnik nagrzać do 200 C. Opuszkiem palca, zrobić w cieście dołeczki (wgłębienia), posmarować wierzch ciasta oliwą, oprószyć solą i ziołami.

5. Pieczemy około 20 minut, na złotobrązowy kolor.



Ważne jest aby ciasto mogło spokojnie rosnąć w cieple, będzie wtedy niesamowicie puszyste.

Najlepiej smakuje jedzona w tym samym dniu. Jednak i na drugi dzień, wykorzystana do kanapek nie traci swojego uroku ani smaku.

Smacznego, aga






10 komentarzy:

  1. O tak, taka maczana w oliwie smakuje jak niebo :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zawsze tak piękne zdjęcia! Nie mogę uwierzyć, po prostu piękne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna jest :) Próbowałam wersji z serem, ale jednak najbardziej smakuje mi tradycyjna, z ziołami, posypana solą morską i maczana w oliwie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jednak :-) Czyli nadal się potwierdza, że siła w prostocie :-)

      Usuń
  4. Jutro mam zamiar z samego rana zrobić moją pierwszą foccie :) Jeszcze zastanawiam się czego użyć jako dodatków ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy na co masz dziś ochotę, lub co masz w lodówce :-)

      Usuń
  5. pięknie podane. A sam przepis ląduje w ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna taka pełnoziarnista wersja :) ja lubię focaccię z czarnymi oliwkami, na gorąco i maczaną w oliwie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...