Focaccia, jak zapewne niektórzy już wiedzą, jest to rodzaj włoskiego, drożdzowego, płaskiego chleba. Może być przygotowywana z mąki pszennej lub chlebowej. Ja tym razem użyłam mąki pełnoziarnistej. Z której wyszedł równie smaczy i puszysty chlebek.
Znalazłam mnóstwo wersji z różnymi dodatkami, a więc tak naprawdę możemy tutaj zaszeleć wyobraźnią. Jednak jak zawsze zdecydowanie jesteśmy za prostotą, im mniej tym smaczniej :) Wystarczy sama oliwa z oliwek, morska sól, rozmaryn i bazylia, którą zaproponowałam w przepisie.
Do wykonania focaccia zainspirował mnie przepis z książki "Wielka księga kucharska", jednak zmodyfikowałam go zmieniając mąkę chlebową na pełnoziarnistą i dodałam liście bazylii.
Focaccia znakomicie, sprawdza się podana wieczorem z dodatkiem oliwy z oliwek, w której można maczać kawałki chleba i z dodatkiem lampki wina :-)
Sprawdza się również w kanapkach szykowanych do pracy, szkoły lub na piknik.
Jako dodatków na wierzch ciasta możecie użyć np suszonych pomidorów, koktailowych pomidorków, czarnych oliwek, anchois, pokruszonego sera, skarmelizowanej cebuli...
A Wam z czym najbardziej smakuje focaccia?
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 550g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka cukru
- 310 ml ciepłej wody (nie gorącej)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soli
dodatki:
- sól morska do posypania
- 1-2 gałązki świeżego rozmarynu, posiekanego
- liście bazylii, posiekane
- oliwa do posmarowania chleba
Przygotowanie:
1. W dużej misce rozpuścić drożdże, posypując je łyżeczką cukru i zalewając ciepłą wodą. Jeżeli używamy miksera robimy to w jego naczyniu. Mieszając (używamy mieszadła lub haka) dodajemy sól, oliwę i powoli wsypujemy 470 g mąki. Mieszamy lub wyrabiamy, aż powstanie miękkie ciasto.
W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki, mieszamy lub zagniatamy aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne i będzie odchodzić od ścianek miksera.
2. Natłuszczamy drugą miskę, ciasto wyciągamy, formujemy kulę, wkładamy do miski i obracamy parę razy aby pokryć kulę oliwą. Przykrywamy miskę folią spożywczą, odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.
3. Formę do pieczenia o wymiarach około 30x40 cm, smarujemy oliwą. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, lekko rozwałkowujemy i przekładamy na blachę. Odtawiamy na 5 minut. Następnie palcami rozciągamy ciasto tak by zakryło całą formę do pieczenia. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamyna około 30 minut.
4. Piekarnik nagrzać do 200 C. Opuszkiem palca, zrobić w cieście dołeczki (wgłębienia), posmarować wierzch ciasta oliwą, oprószyć solą i ziołami.
5. Pieczemy około 20 minut, na złotobrązowy kolor.
Ważne jest aby ciasto mogło spokojnie rosnąć w cieple, będzie wtedy niesamowicie puszyste.
Najlepiej smakuje jedzona w tym samym dniu. Jednak i na drugi dzień, wykorzystana do kanapek nie traci swojego uroku ani smaku.
O tak, taka maczana w oliwie smakuje jak niebo :D
OdpowiedzUsuńZa każdym razem leci mi ślinka ;-)
UsuńJak zawsze tak piękne zdjęcia! Nie mogę uwierzyć, po prostu piękne!
OdpowiedzUsuńKasiu, dziękujemy :-)
UsuńPyszna jest :) Próbowałam wersji z serem, ale jednak najbardziej smakuje mi tradycyjna, z ziołami, posypana solą morską i maczana w oliwie.
OdpowiedzUsuńA jednak :-) Czyli nadal się potwierdza, że siła w prostocie :-)
UsuńJutro mam zamiar z samego rana zrobić moją pierwszą foccie :) Jeszcze zastanawiam się czego użyć jako dodatków ;)
OdpowiedzUsuńZależy na co masz dziś ochotę, lub co masz w lodówce :-)
Usuńpięknie podane. A sam przepis ląduje w ulubionych:)
OdpowiedzUsuńFajna taka pełnoziarnista wersja :) ja lubię focaccię z czarnymi oliwkami, na gorąco i maczaną w oliwie :)
OdpowiedzUsuńcurry 7 shoes
OdpowiedzUsuńyeezys
kyrie 6
yeezy
nike lebron 15
hermes handbags
kyrie irving shoes
golden goose
a bathing ape
air jordan
yeezy
OdpowiedzUsuńjordan outlet
goyard bags
supreme new york
golden goose outlet