Spróbujcie razem ze mną!!
Składniki (na 3 porcje):
- 2 piersi
- 6 średnich ząbków czosnku
- 4-5 marchewek
- ¼ kapusty
- garść kiełków stir-fry
- 150g makaronu ryżowego
- 100g groszku
- 5 łyżek sosu słodko-pikantnego
- oliwa z oliwek na przykrycie dna woka
- ¼ szklanki wody
Przyprawa „pięciu smaków”:
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
2. Dno woka zalać oliwą, rozgrzać i wrzucić czosnek. Gdy się zrumieni wrzucić pierś z kurczaka. Marchewkę dodać kiedy mięso będzie już lekko ścięte ale nie usmażone.
3. Po kilku minutach wrzucić kapustę, wlać sos, dodać łyżeczkę przyprawy. Cały czas mieszając wlać wodę i dusić. Niezadługo aby całość zbytnio nie zmiękła.
4. Następnie dodać kiełki, groszek i makaron, całość dokładnie wymieszać i podawać.
kaja
- Ogólnie nie mam zbyt dużego woka, więc składniki dzielę na porcje i przygotowuję każdemu z osobna, ponieważ wygodniej się miesza.
- Podałam składniki na przyprawę 5 smaków, ale jeżeli ktoś ma taką gotową w domu, można śmiało użyć.
- Kiełki stir-fry, można zastąpić kiełkami z rzodkiewki lub nie dodawać wcale, zamiast nich można dodać grzybki mun pokrojone w cieniutkie paseczki.
- Groszek można zastąpić fasolką lub groszkiem cukrowym.
Składniki (na 3 porcje):
- 2 piersi
- 6 średnich ząbków czosnku
- 4-5 marchewek
- ¼ kapusty
- garść kiełków stir-fry
- 150g makaronu ryżowego
- 100g groszku
- 5 łyżek sosu słodko-pikantnego
- oliwa z oliwek na przykrycie dna woka
- ¼ szklanki wody
Przyprawa „pięciu smaków”:
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Marchewkę obrać i pokroić w słupki, kapustę poszatkować, czosnek drobno posiekać, piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu. W małej miseczce wymieszać wszystkie podane przyprawy.
2. Dno woka zalać oliwą, rozgrzać i wrzucić czosnek. Gdy się zrumieni wrzucić pierś z kurczaka. Marchewkę dodać kiedy mięso będzie już lekko ścięte ale nie usmażone.
3. Po kilku minutach wrzucić kapustę, wlać sos, dodać łyżeczkę przyprawy. Cały czas mieszając wlać wodę i dusić. Niezadługo aby całość zbytnio nie zmiękła.
4. Następnie dodać kiełki, groszek i makaron, całość dokładnie wymieszać i podawać.
kaja
zjadłabym zawartość takiej aromatycznej miseczki
OdpowiedzUsuńświetne połączenie smaków! :)
OdpowiedzUsuńO, apetycznie to wygląda. :) Uwielbiam chińszczyznę.
OdpowiedzUsuńFajna ta chińszczyzna :D Taki obiad jest świetnym rozwiązaniem dla wielbicieli orientalnych smaków, ale też dla tych, którzy lubią smacznie i do syta zjeść :) My lubimy jedno i drugie ;)
OdpowiedzUsuń