3 sierpnia 2012

MOJA CHIŃSZCZYZNA




Danie chińskie, zazwyczaj jemy w porze obiadokolacji. Wybieram składniki z lodówki i wrzucam je do woka. Podstawowe składniki to: kapusta i marchewka, bez nich nie może danie się obejść. Chińszczyzna według mnie, powinna mieć smak i aromat przypraw tak zwanych 5 smaków i być ostra. Chrupiąca marchewka, fasolka lub groszek, do tego kapusta. Zawsze robię ją w woku, dodając składniki po kolei, w zależności ile czasu potrzebują, by troszkę zmięknąć. Jest to danie według upodobań i wyczucia. 
Spróbujcie razem ze mną!!

  • Ogólnie nie mam zbyt dużego woka, więc składniki dzielę na porcje i przygotowuję każdemu z osobna, ponieważ wygodniej się miesza.
  • Podałam składniki na przyprawę 5 smaków, ale jeżeli ktoś ma taką gotową w domu, można śmiało użyć. 
  • Kiełki stir-fry, można zastąpić kiełkami z rzodkiewki lub nie dodawać wcale, zamiast nich można dodać grzybki mun pokrojone w cieniutkie paseczki. 
  • Groszek można zastąpić fasolką lub groszkiem cukrowym. 


Składniki (na 3 porcje): 


- 2 piersi
- 6 średnich ząbków czosnku
- 4-5 marchewek
- ¼ kapusty
- garść kiełków stir-fry
- 150g makaronu ryżowego
- 100g groszku
- 5 łyżek sosu słodko-pikantnego
- oliwa z oliwek na przykrycie dna woka
- ¼ szklanki wody


Przyprawa „pięciu smaków”: 


- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki soli



Przygotowanie:



1. Marchewkę obrać i pokroić w słupki, kapustę poszatkować, czosnek drobno posiekać, piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu. W małej miseczce wymieszać wszystkie podane przyprawy. 

2. Dno woka zalać oliwą, rozgrzać i wrzucić czosnek. Gdy się zrumieni wrzucić pierś z kurczaka. Marchewkę dodać kiedy mięso będzie już lekko ścięte ale nie usmażone.

3. Po kilku minutach wrzucić kapustę, wlać sos, dodać łyżeczkę przyprawy. Cały czas mieszając wlać wodę i dusić. Niezadługo aby całość zbytnio nie zmiękła.

4. Następnie dodać kiełki, groszek i makaron, całość dokładnie wymieszać i podawać.



kaja



4 komentarze:

  1. zjadłabym zawartość takiej aromatycznej miseczki

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne połączenie smaków! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, apetycznie to wygląda. :) Uwielbiam chińszczyznę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna ta chińszczyzna :D Taki obiad jest świetnym rozwiązaniem dla wielbicieli orientalnych smaków, ale też dla tych, którzy lubią smacznie i do syta zjeść :) My lubimy jedno i drugie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...