20 sierpnia 2012

PAPRYCZKI Z SEREM


Pieczone białe papryczki, nadziewane trzema rodzajami serów, z dodatkiem pietruszki i bazylii, doprawione pieprzem młotkowanym z kolendrą. Niewiele składników i niewiele roboty. Chrupiąca papryka, miękki, delikatny, serowy środek, pachnący natką pietruszki i liśćmi bazylii.

Można podać jako danie główne lub jako przekąskę, dla każdego jedna połówka ;-)

Wybrałam mniejsze papryczki, można powiedzieć, że najmniejsze jakie znalazłam. Pieczone były przez 25 minut i były lekko podpieczone, ale zachowały swoją świeżość i chrupkość. Uwielbiam to! Jeżeli jednak wolicie bardziej miękkie, musicie zapiekać je dłużej.
Pomidory zapiekałam razem ze skórką, jeżeli jedzą z nami dzieci, sparzcie pomidorki i zdejmijcie skórkę. 

Polecam również nadziewane białe papryczki


Smacznego!









Składniki:
- 4 białe papryki (małe lub średnie)
- 5 suszonych pomidorów z oliwy
- 125 g sera ricotta
- 125 g twarogu półtłustego
- 135 g sera feta
- spora garść natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z gorczycą np. Kamis
- 2 łyżeczki oliwy z pomidorów
- 1-2 pomidory 
- oliwa



Przygotowanie:
1. Papryczki przeciąć wzdłuż na pół. Wydrążyć środek, pozbywając się pestek, nie odrywać ogonków. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki.

2. W misce wymieszać sery, dodając miętę, pieprz, pietruszkę i oliwę. Gotowym farszem nadziać papryczki.

3. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, poukładać nafaszerowane papryczki oraz ćwiartki pomidorów.

4. Zapiekać 30-40 minut w temperaturze 180º C.



- Do nadzienia można dodać czosnek lub ser pleśniowy do zaostrzenia smaku.
- Jeżeli chcemy aby pomidory nie straciły kształtu, nie obieramy skórki. Można również wykorzystać pomidorki koktajlowe.
- Jeśli wolimy papryczki miękkie, pieczemy je dłużej.


Smacznego!
aga






31 komentarzy:

  1. Wygladaja swietnie! Jeszcze nie widzialam bialej papryki w sklepach, ale mysle, ze kolor nie gra roli i z czerwona bedzie rownie smacznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Maggie, kolor zawsze ma znaczenie :-) A czerwona będzie prezentować się pęknie i smakować równie dobrze :-) Dzięki za odwiedziny i pozdrawiamy

      Usuń
  2. lubie takie 'nadziane' papryczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oh my również :-) Być może jutro będą papryczki nadziewane kurkami. Zapraszamy!

      Usuń
  3. Świetny pomysł :) Jeszcze nie nadziewałam papryki ricottą, ale to się chyba zmieni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki whiness! U nas często pojawiała się papryka nadziewana mięsem. Wciąż z niej nie rezygnujemy :-) Równie często jadamy lekkie potrawy, tak więc zagościły u nas i takie papryczki. pozdrawiamy ciepło

      Usuń
  4. Przepiękne! :) Jako miłościnczka papryki z nadzieniem zachwycam się podwójnie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj poswix! Będąc na wczasach w krajach śródźiemnomorskich. Często jadamy tamtejszą białą paprykę. Kochamy jej słodkawy smak. To danie bardzo nam ją przypomina :-) dzięki za odwiedziny

      Usuń
  5. bardzo lubię nadziewaną paprykę, serem jeszcze nie nadziewałam ale widzę, że byłby to super pomysł na danie dla mojego serożercy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witamy :-) Dla serożercy, zaostrzyłabym smak nadzienia ;-) pozdrawiamy ciepło

      Usuń
  6. Białej papryki JESZCZE nie jadłam, może jutro coś znajdę u siebie na targu. Świetny pomysł na nadzienie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. chodzą za mną tradycyjne papryczki ale jak tak patrze na wasze pyszne zdjęcia to chyba zrobię nietradycyjne. fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakowity pomysł na nadzienie. Wymarzony letni obiadek;)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajny pomysł i świetna forma do zapiekania!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam pieczone papryki!!! W każdej postaci. Te wyglądają przepysznie. Koniecznie muszę zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyśmienita mieszanka serów. a papryczki wyglądają wręcz uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piekne, kolorowe, smaczne, pachnace, lekkie, letnie danie;)
    Uwielbiam faszerowana papryke, a jesli jest faszerowana serem, to juz w ogole jest wow wow wow!
    Pozdrowionka!:*

    OdpowiedzUsuń
  13. Ojej... tyle tego teraz a nominować trzeba. Więc zostałaś przeze mnie nominowana :) Pewnie się już powtórzyło, ale miło poinformować.

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam serdecznie! Niestety dopadły mnie również łańcuszki szczęścia i tak się złożyło, że nominowałam Was do:The Versatile Blogger Award Szczegóły tutaj: http://jakwisniawkompot.blogspot.com/2012/08/a-myslaam-ze.html Pozdrawiam serdecznie!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  16. Nominowałam Was do nagrody The Versatile Blogger Award szczegóły na mojej stronie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamciss, dziękujemy!!! Zaraz do Ciebie zaglądamy :-)

      Usuń
  17. W weekend przywiozę sobie papryki, które dojrzewają na maminych krzakach i... już nie będę Wam tak mocno zazdrościć:). Pomysłowa i smakowita kombinacja serów, Dziewczyny:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Hehehe...chcialabym widziec Wasze miny jak wrocicie:)))
    Ja tez nominowalam Was do nagrody The Versatile Blogger Award, szczegoly: http://emigrantkazmilosci.blogspot.it/2012/09/nominacje-versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kachna witaj!! Dzięki :-) Zaglądamy już do Ciebie!

      Usuń
  19. Dziewczyny, bardzo Wam wszystkim dziękujemy za komentarze. Trochę Was i Wasze blogi zaniedbałyśmy, muszimy nadrobić zaległości po wakacyjnych wojażach :-) Pozdrawiamy Was cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  20. Mam nadzieje, że wakacje się udały!
    Świetny i piękny przepis :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Wiedziałam, że nie będę jedyna, bo też nominowałam :) Gratuluję świetnej roboty! Zaglądam do Was co najmniej od roku ;)
    http://pass-the-food.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
  22. Kapitalnie się prezentują! :) Zjadłabym z chęcią taką papryczkę mimo, że generalnie za papryką nie przepadam ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...