Pieczenie chleba kojarzy mi się z ciepłem domowego ogniska. Duży stół jako najważniejszy punkt w domu, zasiadający przy nim ludzie, ci najbliżsi i dalsi. Ciepły bochen świeżo upieczonego chleba, smarowany masłem lub maczany w oliwie.
Przygotowanie wymaga cierpliwości. Wymaga czasu. Bez pośpiechu. Ręczne wyrabianie działa niezwykle kojąco. Spokojne wyrastanie. Podwaja swą objętość, rośnie, by potem można było się nim delektować. Za każdym razem niezwykłym zapachem oraz smakiem.
Zapach rozchodzący się po całym domu. Widok upieczonego chleba, za każdym razem napawa mnie radością.
Do przygotowania chleba posłużyłam się przepisem na rosyjski czarny chleb z książki "Wielka księga kucharska". Jednak nieco zmodyfikowałam oryginalny przepis, usuwając bądż zamieniając niektóre składniki.
Wygląda jak kakowe ciasto, z nutą kminku i słodkawym posmakiem.
Składniki:
- 100 g mąki kukurydzianej
- 300 g mąki chlebowej
- 50 g otrębów pszennych
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka nasion kminku, zmiażdżonego
- 1 łyżeczka soli
- 30 g masła
- około 200 ml wody
- 1,5 łyżki miodu
- 1/2 łyżki octu winnego z białego wina
Przygotowanie:
1. W jednej misce łączymy ze sobą mąkę chlebową i mąkę kukurydzianą.
2. W drugiej misce łączymy kakao, otręby, sól, cukier i kminek. Wszystko mieszamy i dodajemy pokruszone drożdże oraz 30 g wymieszanej mąki.
3. W małym garnuszku delikatnie podgrzewamy wodę, miód, masło (nie musi do końca się rozpuścić) i ocet winny. Ciepłe ale nie gorące, dodajemy do miski z otrębami i dosypujemy 30 g wymieszanej mąki. Całość mieszamy, dodając stopniowo tyle mąki aby powstało gęste ciasto.
4. Przekładamy do naczynia miksera (lub wyrabiamy ręcznie), używając haka lub mieszadła, na wolnych obrotach, do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. W razie potrzeby dosypując mąkę. Ciasto powinno być trochę kleiste i ciężkie.
5. Miskę smarujemy tłuszczem. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do miski, obracając aby pokryła się masłem. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
6. Formę do pieczenia o średnicy około 20 cm, smarujemy masłem. Ciasto wyrabiamy przez około 1 minutę, na stolnicy oprószonej mąką. Formujemy okrągły bochenek, wkładamy do formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut, by ponownie podwoiło swoją objętość.
7. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!
aga
Wygląda bajecznie. Ja wciąż nie umiem się zmusić do wypieku chleba. Bułki to co innego, ale chleba się boję :-)
OdpowiedzUsuńNie ma czego! Trzeba spróbować, a jak nie wyjdzie to się nie poddawać :-)
UsuńKakaowy chlebek? mmm pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam chleb z kminkiem! Jest niesamowity i kojarzy mi się z piękną stroną Litwy :)
OdpowiedzUsuńAle z kminkiem i kakao? Być może chciałabym pokręcić nosem, ale tak naprawdę... zżera mnie ciekawość!
Bardzo czuć kakao? Jest o wiele bardziej gorzki przez ten dodatek?
Ciekawość, ja również dzięki niej wypróbowałam ten przepis :-) Prawdę mówiąc, kakao jest tu odrobinę i chyba następnym dodałabym drugą odrobinę ;-)
UsuńTo prawda - jest chleb, jest dom :))
OdpowiedzUsuńJak dla mnie mógłby być nawet więcej, niż z odrobiną kakao ;)
O tak, tak zdecydowanie lepiej dodać troszkę więcej, tak aby można było więcej go poczuć :-)
Usuńkolejny wpis kolejne zaskoczenie, kolejne cudne zdjecia.
OdpowiedzUsuńBernadeto, dziękujemy i pozdarwiamy
Usuńczęsto piekę chleb z dodatkiem czekolady. bardzo mi odpowiada kakaowy posmak w pieczywie
OdpowiedzUsuńI nadaje wypiekom piękny kolor :-)
UsuńTakiego przepisu jeszcze nie sprawdzałem a wygląda bardzo zachęcająco i musi świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego warto choć raz spróbować :-)
Usuńmmmm, kusi mnie :) ale mam pytanko, czy mąkę kukurydzainą można zastąpić zwykłą pzenną. Szczerze powiedziawszy nie piekłam nigdy chlebka, więc mam obawy, żeby nie zepsuć ;)
OdpowiedzUsuńlongchamp bags
OdpowiedzUsuńjordan shoes
pg 1
curry 6 shoes
hermes birkin
longchamp
chrome hearts store
supreme
kyrie 5 spongebob
yeezys
hermes
OdpowiedzUsuńsupreme clothing
bape hoodie
yeezy boost 350
goyard bag