7 sierpnia 2012

CHLEB Z ODROBINĄ KAKAO


Pieczenie chleba kojarzy mi się z ciepłem domowego ogniska. Duży stół jako najważniejszy punkt w domu, zasiadający przy nim ludzie, ci najbliżsi i dalsi. Ciepły bochen świeżo upieczonego chleba, smarowany masłem lub maczany w oliwie.

Przygotowanie wymaga cierpliwości. Wymaga czasu. Bez pośpiechu. Ręczne wyrabianie działa niezwykle kojąco. Spokojne wyrastanie. Podwaja swą objętość, rośnie, by potem można było się nim delektować. Za każdym razem niezwykłym zapachem oraz smakiem.

Zapach rozchodzący się po całym domu. Widok upieczonego chleba, za każdym razem napawa mnie radością.

Do przygotowania chleba posłużyłam się przepisem na rosyjski czarny chleb z książki "Wielka księga kucharska". Jednak nieco zmodyfikowałam oryginalny przepis, usuwając bądż zamieniając niektóre składniki.

Wygląda jak kakowe ciasto, z nutą kminku i słodkawym posmakiem.







Składniki:
- 100 g mąki kukurydzianej
- 300 g mąki chlebowej
- 50 g otrębów pszennych
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka nasion kminku, zmiażdżonego
- 1 łyżeczka soli
- 30 g masła
- około 200 ml wody
- 1,5 łyżki miodu
- 1/2 łyżki octu winnego z białego wina




Przygotowanie:
1. W jednej misce łączymy ze sobą mąkę chlebową i mąkę kukurydzianą.

2. W drugiej misce łączymy kakao, otręby, sól, cukier i kminek. Wszystko mieszamy i dodajemy pokruszone drożdże oraz 30 g wymieszanej mąki.

3. W małym garnuszku delikatnie podgrzewamy wodę, miód, masło (nie musi do końca się rozpuścić) i ocet winny. Ciepłe ale nie gorące, dodajemy do miski z otrębami i dosypujemy 30 g wymieszanej mąki. Całość mieszamy, dodając stopniowo tyle mąki aby powstało gęste ciasto.

4. Przekładamy do naczynia miksera (lub wyrabiamy ręcznie), używając haka lub mieszadła, na wolnych obrotach, do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. W razie potrzeby dosypując mąkę. Ciasto powinno być trochę kleiste i ciężkie.

5. Miskę smarujemy tłuszczem. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do miski, obracając aby pokryła się masłem. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

6. Formę do pieczenia o średnicy około 20 cm, smarujemy masłem. Ciasto wyrabiamy przez około 1 minutę, na stolnicy oprószonej mąką. Formujemy okrągły bochenek, wkładamy do formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut, by ponownie podwoiło swoją objętość.

7. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.



Smacznego!

aga 







14 komentarzy:

  1. Wygląda bajecznie. Ja wciąż nie umiem się zmusić do wypieku chleba. Bułki to co innego, ale chleba się boję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma czego! Trzeba spróbować, a jak nie wyjdzie to się nie poddawać :-)

      Usuń
  2. Uwielbiam chleb z kminkiem! Jest niesamowity i kojarzy mi się z piękną stroną Litwy :)
    Ale z kminkiem i kakao? Być może chciałabym pokręcić nosem, ale tak naprawdę... zżera mnie ciekawość!
    Bardzo czuć kakao? Jest o wiele bardziej gorzki przez ten dodatek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawość, ja również dzięki niej wypróbowałam ten przepis :-) Prawdę mówiąc, kakao jest tu odrobinę i chyba następnym dodałabym drugą odrobinę ;-)

      Usuń
  3. To prawda - jest chleb, jest dom :))

    Jak dla mnie mógłby być nawet więcej, niż z odrobiną kakao ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, tak zdecydowanie lepiej dodać troszkę więcej, tak aby można było więcej go poczuć :-)

      Usuń
  4. kolejny wpis kolejne zaskoczenie, kolejne cudne zdjecia.

    OdpowiedzUsuń
  5. często piekę chleb z dodatkiem czekolady. bardzo mi odpowiada kakaowy posmak w pieczywie

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego przepisu jeszcze nie sprawdzałem a wygląda bardzo zachęcająco i musi świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkiego warto choć raz spróbować :-)

      Usuń
  7. mmmm, kusi mnie :) ale mam pytanko, czy mąkę kukurydzainą można zastąpić zwykłą pzenną. Szczerze powiedziawszy nie piekłam nigdy chlebka, więc mam obawy, żeby nie zepsuć ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...