26 lipca 2012

ZUPA GROSZKOWA


Zielony, gęsty, puszysty i delikatny krem z groszku. Możliwy do przygotowania przez cały rok, latem ze świeżego, zimą z mrożonego, a jeszcze inny sposób to z groszku z puszki. Zupa dla tych co nie lubią „tradycyjnego” pierwszego dania. Jest dość sycąca, podana z grzankami, idealnie pasuje na wczesny obiad.








Składniki: 

- 70 g masła
- 1 cebula
- 2 puszki groszku
- 140 ml wody
- 500-550 ml mleka
- sól pieprz
- 2 łyżki sosu słodko ostrego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy



Przygotowanie: 

1. W garnku, rozpuścić masło, na małym ogniu. Dodać posiekaną cebulę, gotować ją do miękkości przez ok 5 minut. Od czasu, do czasu mieszać.

2. Dodać groszek i wlać wodę. Zwiększyć ogień i gotować pod przykryciem przez 5 minut, aż groszek będzie miękki.

3. Następnie wlać mleko, doprawić solę i pieprzem. Zagotować cały czas mieszając.

4. Zmiksować na pure. Następnie, należy wsypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać.

5. Zagotować i dolać resztę mleka, jeśli krem jest za gęsty. Doprawić do smaku sosem słodko ostrym, musztardą oraz cytryną.

6. Można przyozdobić całym groszkiem lub pastą paprykową i śmietaną. Podawać z grzankami.





2 komentarze:

  1. Zupa z zielonego groszku to moja ulubiona. Uwielbiam poprawiać sobie nią humor. Po niej jest długo, długo nic, a potem pomidorowa i z kalarepy :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas również pojawia się ona dość często. I ma to do siebie, że zawsze można dodać czegoś nowego :-) pozdrawiamy

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...