16 lipca 2012

SOS Z RABARBARU I POMIDORÓW


Co powiecie na takie wykorzystanie rabarbaru i pomidorów? Ich połączenie, korciło nas odkąd rabarbar pojawił się na rynku. Dodatek bazyli i czosnku w tym wypadku jest obowiązkowy :-) Potrawa zawiera bardzo mało składników a uzupelnieniem całości jest podanie jej z pokruszonym serem pleśniowym.

Zamiast pomidorów z puszki, można wykorzystać świeże, sezonowe pomidory. Szkoda byłoby nie wykorzystać ich teraz.

Czy macie pomysły, na swoje wersje potraw, z wykorzystaniem rabarbaru na ostro?








Składniki:

- 250 g ryżu Basmati
- 400g pomidorów z puszki
- 2 dymki
- 5-6 ząbków czosnku
- 3 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- garść bazylii
- 120 g sera pleśniowego
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku



Przygotowanie:

1. Ryż przygotoważ według wskazówek na opakowaniu.

2. Rabarbar obrać i pokroić na około 2 cm kawałki. Dymkę i czosnek poszatkować. Poddusić w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodać pomidory z puszki i rabarbar, dusić na małym ogniu około 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, bazylię, doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Podawać na kulce ryżu z dodatkiem sera pleśniowego, ozdobione listkami bazylii.




9 komentarzy:

  1. niebanalny pomysł na rabarbar. bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zawsze otwieram oczy ze zdziwienia :D Ja robiłam rabarbar zawijany w szynce, uszło w tłoku :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aurora, tego jeszcze nie próbowałyśmy :-) dzięki!

      Usuń
  3. Sama bym nie wpadła na to połączenie, ale jak tak je opisujesz to zaczyna mi się podobać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne połączenie. Jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak sobie patrzę i nie wiem co komentować. Robicie śliczne zdjęcia! A ten sos mnie zmiażdżył!
    Pozdrawiam bardzo serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...