Co powiecie na takie wykorzystanie rabarbaru i pomidorów? Ich połączenie, korciło nas odkąd rabarbar pojawił się na rynku. Dodatek bazyli i czosnku w tym wypadku jest obowiązkowy :-) Potrawa zawiera bardzo mało składników a uzupelnieniem całości jest podanie jej z pokruszonym serem pleśniowym.
Zamiast pomidorów z puszki, można wykorzystać świeże, sezonowe pomidory. Szkoda byłoby nie wykorzystać ich teraz.
Czy macie pomysły, na swoje wersje potraw, z wykorzystaniem rabarbaru na ostro?
Składniki:
- 250 g ryżu Basmati
- 400g pomidorów z puszki
- 2 dymki
- 5-6 ząbków czosnku
- 3 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- garść bazylii
- 120 g sera pleśniowego
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Ryż przygotoważ według wskazówek na opakowaniu.
2. Rabarbar obrać i pokroić na około 2 cm kawałki. Dymkę i czosnek poszatkować. Poddusić w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodać pomidory z puszki i rabarbar, dusić na małym ogniu około 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, bazylię, doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Podawać na kulce ryżu z dodatkiem sera pleśniowego, ozdobione listkami bazylii.
niebanalny pomysł na rabarbar. bardzo.
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysl!
OdpowiedzUsuńJak zawsze otwieram oczy ze zdziwienia :D Ja robiłam rabarbar zawijany w szynce, uszło w tłoku :P
OdpowiedzUsuńAurora, tego jeszcze nie próbowałyśmy :-) dzięki!
UsuńSama bym nie wpadła na to połączenie, ale jak tak je opisujesz to zaczyna mi się podobać :)
OdpowiedzUsuńAle fajne połączenie. Jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńTak sobie patrzę i nie wiem co komentować. Robicie śliczne zdjęcia! A ten sos mnie zmiażdżył!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam bardzo serdecznie!
Dzięki, staramy się :-)
Usuńhermes birkin
OdpowiedzUsuńlongchamp
chrome hearts store
supreme
kyrie 5 spongebob
yeezys
yeezy
jordan shoes
off white jordan 1
supreme shirts