14 lipca 2012

CLAFOUTIS Z RABARBAREM


Długo zbierałyśmy czas, siły i chęci do przygotowania naszego pierwszego, kulinarnego video. I jest! Tak, jest nasz pierwszy filmik. Cieszymy się z tego wydarzenia, jak dzieci :-)

Zapraszamy do obejrzenia!

A teraz zachęcamy do wykorzystania jeszcze dostępnego rabarbaru. Clafoutis, oryginalnie przygotowuje się je z wiśniami. Jednak, złamiemy troszkę tę zasadę. I prawdę mówiąc nie bójmy się ich łamać w kuchni. Z rabarbarem jest równie wyśmienite co z wiśniami.

Przygotowanie jest banalnie proste, więc zachęcamy wszystkich do wypróbowania. Dla nas jest to połączenie biszkoptu i omletu. To tak w skrócie. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste, owoce dodają aromatu, winności i kwaskowatości... uwierzcie, nic nie zostanie na następny dzień :-)

Smacznego!












Składniki:
- 3-4 łodygi rabarbaru
- 250ml mleka
- 60ml śmietanki
- 3 jajka
- 90g mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 60g cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ łyżeczki soli



Przygotowanie:
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C

2. Do jednej miski wbić jajka, wlać mleko, śmietankę oraz wanilię. Całość dokładnie wymieszać.

3. Do drugiej miski wsypać przesianą mąkę, cukier i sól. Całość również wymieszać.

4. Następnie wsypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać.

5. Blaszkę wysmarować obficie masłem i wylać część ciasta tak aby przykryć dno. Piec przez 5 minut.

6. Rabarbar ułożyć na przypieczonym cieście. Całość wylać pozostałym ciastem i piec przez kolejne 50 minut

7. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.




12 komentarzy:

  1. Jestem pd ogromnym wrażeniem filmiku. Profeska po po prostu!!! i zazdroszczę takiego wspólnego konsumowania... a tego typu deseru jeszcze nie robiłam ale mi się zachciało...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiewióro, bardzo dziękujemy! Pierwszy filmik, więc trema ogromna. Dlatego dziękujemy za komentarz:-) pozdrawiamy

      Usuń
  2. Świetny przepis, jutro zamierzam wypróbować. Szczególnie zachęcił mnie ten krótki filmik! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Video tak apetyczne, że ma się ochotę na więcej :D Jesteście genialne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziewczeta, jakie wy zdolne !
    a filmik przeuroczy ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. 37 yr old VP Quality Control Boigie Sandland, hailing from Gaspe enjoys watching movies like "Corrina, Corrina" and Kitesurfing. Took a trip to Quseir Amra and drives a Ferrari 250 GT California. Dowiedz sie wiecej tutaj

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...