19 lipca 2012

OGÓRKI MAŁOSOLNE


Gdy tylko się pojawią, wszyscy zaczynamy kupować je na kilogramy. Wybieramy niewielkie, jędrne, bez skaz. Potrzeba niewiele czasu, aby w ciepłe dni zakisiły się tak, abyśmy mogli je jeść. Delikatnie ukiszone, chrupiące o wyczuwalnym smaku czosnku i dodanych przypraw.

Podstawowy przepis, który zapewne większość wykorzystuje do ogórków jest niezastąpiony, z dodatkiem czosnku, chrzanu i czarnego pieprzu. W naszych ogórkach znalazła się jeszcze gorczyca i czerwony pieprz. A zamiast korzenia chrzanu, wykorzystałyśmy liście.

Jakie są Wasze sposoby na kiszenie ogórków?












Składniki: 

- 1 kg ogórków gruntowych
- sól gruboziarnista (na 1 litr wody, jedna łyżeczka soli)
- pęczek kopru z liśćmi chrzanu
- 2 łyżeczki gorczycy
- 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
- 5 ząbków czosnku



Składniki: 

1. Ogórki dokładnie umyć, czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

2. Ułożyć ogórki w słoiku. Dodać czosnek, pieprz czarny, pieprz czerwony i gorczycę.

3. Wodę zagotować w garnku wraz z solą.

4. Zalać ogórki gorącą wodą. Zakręć słoik i poczekać kilka godzin.



10 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia. U mnie przepis podstawowy, niczym nie zaskoczę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niby wszędzie przepis ten sam, ale zawsze smakują inaczej :-)

      Usuń
  2. co tam ogorki, zdjecia boskie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam małosolne! A kiszonych nie tknę;P

    OdpowiedzUsuń
  4. Czerwony pieprz dodaje koloru :) Następnym razem też dosypię do słoika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak z czerwienią ogórkom do twarzy ;-)

      Usuń
  5. Bellissime foto ,grandiose
    ciao

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie też dziś ogókowo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...