Słońce świeciło mocno, z nieba lał się skwar porównywalny do krajów śródziemnomorskich. Brakowało tylko powiewu wiatru z zapachem słonego morza.
Wybrałyśmy się na przejażdżkę, nad wodę.
Po drodze mijałyśmy pola kukurydzy. Piękne, zielone i w otwartym słońcu. Było ich mnóstwo.
Więc dlaczego by nie kukurydza po powrocie. Taka mała przekąska, na zaspokojenie głodu.
Polecamy kukurydzę z dodatkiem ostrej mieszanki ziół, wymieszanych z masłem. Zawinięte i zapiekane.

Składniki:
- 3 kukurydze
- 5 ząbków czosnku
- masło
- ognista mieszanka przypraw (czarny pieprz, sól, chili, kolendra, gorczyca biała, czosnek)
- sól
Przygotowanie:
1. Kolby kukurydzy oczyścić z wystających nitek. Liści nie odrywać, odwinąć w drugą stronę, tak by ułatwić sobie smarowanie.
2. Piekarnik nagrzać do 200 C. W misce wymieszać masło, rozgniecione ząbki czosnku, mieszankę przypraw. Przygotowanym masłem wysmarować kolby kukurydzy. Liście odwinąć z powrotem. Gotową kukurydze owinąć folią i zapiekać 40 minut.
3. Następnie kolby kukurydzy wyciągnąć z piekarnika, odwinąć i jeszcze raz zapiec 10-15 minut, aż leciutko się przyrumienią.
4. Po upieczeniu zawinąć połowę kukurydzy w papier i można jeść :-)


wczoraj jadłam gotowaną, jutro chetnie zjadłabym pieczoną.
OdpowiedzUsuńPieczoną naprawdę polecamy!
UsuńJa też póki co na gotowanej jadę, ale takiej też chętnie spróbuję :))
OdpowiedzUsuńMy również jadłyśmy do tej pory gotowaną. Jednak po wypróbowaniu pieczonej, gotowana odejdzie w niepamięć :-)
Usuńnie jadłam jeszcze pieczonej :)
OdpowiedzUsuńAle z takimi przyprawami musi smakować pysznie!
kiedyś w Chorwacji jadłam kukurydzę z grilla, podoba mi się Twoja propozycja :)
OdpowiedzUsuńhermes
OdpowiedzUsuńsupreme clothing
bape hoodie
yeezy boost 350
goyard bag
bhj0hn4c2
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet