9 lipca 2012

NADZIEWANE BIAŁE PAPRYCZKI


Białe papryki, kojarzą nam się z letnią porą roku. Dlaczego? Podczas wakacji spędzanych w ciepłych stronach Europy, zajadałyśmy się nimi w sałatkach z dodatkiem chrupiącej i słodkiej cebuli, a całość polana była oliwą z oliwek. Tyle wystarczy do szczęścia :-)
Widząc małe, białe papryczki w sklepie, długo nie zastanawiałyśmy się nad ich kupnem. Znalazłyśmy je w Tesco pod nazwą papryka igołomska. Jeżeli znajdziecie papryczki pod inną nazwą, nie zastanawiajcie się, wypróbujcie :-)
Faszerowane i pieczone niezbyt długo w piekarniku, są nadal jędrne i chrupiące. Nie marszczą się, a skórka nie odchodzi. Jednym słowem, idealne do zapiekania.
Sos jest bardzo lekki i aromatyczny, nie zawiera dużo składników, a jednak wyśmienicie kompnuje się z papryczkami.
Cała potrawa jest lekka i... czuć w niej lato :-)


Polecamy!









Składniki:
- 0,5 kg łopatki
- 9 szt białych papryczek
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżeczki sosu worcestershire
- 1/2 czerwonej papryki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- pieprz cayen
- papryka w proszku
- oliwa do smażenia


sos:
- 1 puszka pomidorów
- 3 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku




Przygotowanie:
1. Mięso obmyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w grubą kostkę i odkroić nadmiar tłuszczu, jeśli jest taka potrzeba. Posiekać w mikesrze. Cebulę i czosnek obrać i posiekać w drobną kostkę. Poddusić na rozgrzanej patelni, dodać posiekane mięso, podsmażyć około 10 minut.
Jeżeli podczas smażenia, powstaną spore grudki mięsa. Po lekkim ostudzeniu włożyć mięso ponownie do miksera i lekko posiekać, tak by było sypkie.
Dodać sos sojowy, sos worcesrershire, wszystkie przyprawy: paprykę, pieprz cayen, sól i pieprz. Całość wymieszać.

2. Pomidory z puszki przelać do garnka, podgrzać i doprawić do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Nie gotować.

3. Piekarnik nagrzać do 200 C. Papryczki umyć i osuszyć. Delikatnie odciąć ogonki i wydrążyć ze środka nasiona. Gotowe papryczki nadziać wcześniej przygotowanym mięsem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Polać sosem pomidorowym. Naczynie owinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 30-40 minut.

4. Podawać posypane obficie świeżym koperkiem.




13 komentarzy:

  1. Świetny przepis, jak w sam raz na te potworne upały.
    Jestem wielką miłośniczką papryki pod każdą postacią. Uwielbiam pieczoną bez skórki w formie dodatku do letnich sałatek.

    Pozdrawiam,
    Bea

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W upalne dni jak najbardziej sie sprawdza, pod każdą postacią. Chyba za mało ją doceniamy :-) pozdrawiamy

      Usuń
  2. Te papryki zawsze były niedoceniane. Następnym razem kupię je i zapiekę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak uważamy. Za mało papryczek na naszym stole :-) Zapieczone smakują rewelacyjnie. Życzymy smacznego!

      Usuń
  3. Ja bardzo lubie te papryczki ponieważ są bardzo delikatne. Robię je również w occie do słoiczków! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To są moje ulubione papryczki, lubię je chyba w każdej postaci, ostatnio wcinam je lekko osolone i pokrojone w spore cząstki jako zagryzkę do śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ten właśnie sposób, podjadamy je, zawsze na wakacjach :-) Smacznego kuchenny bałaganie :-)

      Usuń
  5. O, ja tez lubie papryke, ale bialej to chyba jeszcze nie widzialam ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedni mówią i piszą biała inni, że żółta :-) pozdrawiamy!

      Usuń
  6. Papryka to cenne warzywo - źródło w beta-karotenu i witaminy C ;) Przepis jest świetny, więc nadziewane papryczki czas zacząć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witamy! Dzięki za dopisek o ważnych rzeczach nt papryki :-) pozdrawiamy

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...